Pretraga tekstova
Sumnja se da je na slovensko tržište plasirano meso iz austrijske klaonice kojoj je zabranjen rad.
Zbog sumnje da sadrže meso iz austrijske klaonice Ramsauer kojoj je zabranjen rad jer je prodavala meso životinja predviđenih za kafileriju, šest slovenskih kompanija povuklo je s tržišta neke od svojih proizvoda.
Riječ je, pišu slovenski mediji, o manjim kompanijama koje se bave prodajom i preradom mesa uz austrijsku granicu: Spirala, Kmetija Janežič, Vigros, Domače mesnine i Mesarstvo Sirc, a koji su se odlučili na povlačenje kobasica, svježih i suhih bunceka, svježih svinjskih rebara i plećki, od čega neki potječu iz klaonice Ramsauer.
"Ovo je upozorenje da je Slovenija 'kanta za smeće' i da se sve u Sloveniji može prodati, jer ljudi i trgovci nisu zahtjevni i kritični u izboru hrane. To je skandal i neprimjerena ekonomska praksa", ogorčeno je za med.over.net rekao agroekonomist Aleš Kuhar.
Da je iz sporne klaonice meso došlo i na slovensko tržište, upozorila je tamošnja Uprava za sigurnost hrane, a nakon što su alarmirani preko evropskog sustava za brzo obavješćivanje o opasnim prehrambenim proizvodima i krmivima.
Sporna, danas zatvorena klaonica, nalazi se u austrijskoj Štajerskog, svega 40-ak kilometara od Maribora. Koliko je poznato, riječ je o manjoj klaonici koja je imala tek 30-ak klijenata, a koju se tereti da je od 17. oktobra do 22. oktobra stavila u promet meso 17 svinja i jedne krave, iako se radilo o truplima životinja koje nisu ispunjavale propisane uvjete za prehranu ljudi. Meso je trebalo biti predano u kafileriju (spalionicu životinjskih trupala).
Vinobran registrovan u ćevapima u tri trgovinska lanca u Sloveniji
Slovenija inače ima prilično strog sustav sigurnosti hrane, no očito je da i na njihovo tržište dolaze sumnjivi proizvodi. Tako su nedavno povukli meso iz nekoliko velikih trgovačkih lanaca koje je u sebi sadržavalo vinobran. Točnije, prodavani su ćevapi koji su sadržavali taj zabranjeni konzervans.
Tagovi
Meso Povlačenje proizvoda Zatvorena klaonica Kafilerija
Autorica
Više [+]
Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 1 tjedan
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 1 tjedan
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi