Pretraga tekstova
Do sada su Ukrajinci mogli raditi na osnovu bezviznog putovanja ili radnih viza, a nakon toga su bili dužni vratiti se u Ukrajinu. No, zbog trenutnog stanja možda neće biti u mogućnosti vratiti se ponovno u Poljsku.
Nakon što je Poljska zatvorila svoje granice i zabranila javna okupljanja kako bi usporila širenje koronavirusa, sindikati radnika u poljoprivredi traže da vlada dopusti Ukrajincima da ostanu u zemlji i pomognu kako bi se izbjegla paraliza proizvodnje poljoprivredno - prehrambenih proizvoda u toj zemlji, navodi Euractiv.
Do sada su Ukrajinci mogli raditi na osnovu bezviznog putovanja ili radnih viza, a nakon toga su bili dužni vratiti se u Ukrajinu. No, zbog trenutnog stanja možda neće biti u mogućnosti vratiti se ponovno u Poljsku i zbog toga se postavlja pitanje što će biti s poljoprivredom te zemlje u nedostatku velike količine radne snage.
Njemačka: Upitno preko 280.000 sezonskih radnika u poljoprivredi
"Zahvaljujući zaposlenicima iz Ukrajine, poljoprivreda i prehrambena proizvodnja je na visokom nivou, a time je sačuvan i ekonomski rast zemlje. Mnogi od njih rade isto tako i u industriji, stoga bi njihov nagli odlazak uveliko naštetio zemlji", upozoravaju iz poljoprivredne organizacije OPZZ Rolników.
Arkadiusz Pączka, direktor Centra za nadzor zakonodavstva rekao je da bi vlada trebala intervenirati kako bi izbjegla dvostruki gubitak.
"Poslodavci ulažu u razvoj, obuku i sticanje specijalizacije ukrajinskih radnika, a oni za uzvrat jako dobro obavljaju svoj posao. Da nema njih, poljska poljoprivreda ne bi bila toliko razvijena. To bi bio dvostruki gubitak jer osim što bismo izgubili radnike, ugrozili bismo i svoju proizvodnju. Vlada zbog toga treba što prije intervenirati. Uvjeren sam da će premijer omogućiti zaposlenima kojima ističe pravo na boravak, produženje istih te da se neće naštetiti poljoprivredi koja je prijeko potrebna u ovom razdoblju", zaključio je Pączka.
Tagovi
Poljska Poljoprivreda Ukrajinci Radna snaga OPZZ Rolników Koronavirus
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!