Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malina
  • 21.06.2021. 16:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Kiseljak

Otkupna cijena za sortu miker izašla na 4,20KM, očekuje se dalji rast

Na području Kiseljaka krenulo se sa otkupom malina od voćara iz centralne Bosne, a cijene se kreću od 4,10 KM za sortu vilamet i 4,20 za miker. 

Foto: Bigstockphoto/natalya vavilina
  • 510
  • 292
  • 0

Domaći malinari tokom proteklih godina suočavali su se sa problemom otkupa, ali prema podacima pojedinih hladnjača, u 2021. velika je vjerovatnoća da će biti zadovljni cijenama po kojima će prodavati ovo voće. 

Na području Kiseljaka krenulo se sa njenim otkupom od voćara iz centralne Bosne, a cijene se kreću od 4,10 KM za sortu vilamet i 4,20 za miker. 

"Veliki broj proizvođača ranijih sezona je usljed niskih cijena, zapustio svoje zasade pa se to odrazilo i na kvalitet ploda, a slična situacija je i ove godine, mada ima šanse da se popravi", rekao je za Klix.ba, Edin Bušatlić, agronom u tamošnjoj hladnjači "Penik company".

U 2020. oni su otkupljivali maline po cijenama od 3,40 do 3,75 KM, a uzgajivači su zbog rasta vrijednosti u odnosu na protekla razdoblja, ponovo motivisani da se vrate ovoj proizvodnji pa čak i da je intenziviraju. 

Možemo kvalitetom odgovoriti na zahtjevno EU tržište

Prema riječima predsjednika Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH, Admira Đelme, realnost je da su i površine pod ovom vrstom, kao i broj malinara smanjeni, naraočito u periodu kada je koštala 1,50 KM. Ovo je dosta destimulisalo voćare, što se odrazilo i na proizvodnju ali i na čitav voćarski sektor. Ipak prošle godine cijena maline počela je rasti, a sa njom i interes poljoprivrednika. 

"Zadovoljni smo ovom početnom vrijednošću, ali očekujemo da bi ona pred kraj sezone trebala biti i viša", naglašava predsjednik Saveza.

Kako se hladniji period ove godine nešto odužio, odgođen je i početak sezone, ali ako se zadrži trend lijepog vremena, opravdano je, smatra Đelmo, očekivati da godina bude dobra, a kvalitet voća zadovoljavajući.

Ipak hladnjačari su mišljenja da se ni u 2021. neće moći popuniti kompletni raspoloživi kapaciteti.

"Imamo jednu hladnjaču kapaciteta hiljadu tona. Mislim da nećemo uspjeti da je napunimo, ali smatram, da ćemo povećati količinu otkupa u odnosu na prethodnu godinu. U 2020. otkupili smo oko 600t, a u ovoj su očekivanja da imamo oko 800 tona malina", ocjenjuje Bušatlić. Dodaje da će cijene vrlo izvjesno rasti pa čak i za 0,60 KM jer su takve prakse bile i ranijih godina, a sve je uslovljeno tražnjom na evropskom tržištu jer se navedena voćka izvozi odmah. 

Domaće malinarstvo se oporavlja ?

"Zamrznute maline izvozimo u Srbiju, Austriju, Njemačku, a sada imamo upite iz Turske i još nekih zemalja. Tržište postoji, a nemamo problema ni u prodaji", naglasio je ovaj agronom.

Važno je spomenuti i da se situacija u toj grani popravlja te da bi u narednom periodu i veći broj voćara mogao da se vrati uzgoju malina, ali isto tako to je prilika da počnu i oni koji se do sada nisu time bavili. 

Isplaćen poticaj malinarima za prošlu godinu - ipak sačuvana liderska pozicija?

Podsjetimo, u zavisnosti koji kanton u FBiH je u pitanju, potpore su se kretale od 0,10 do 0,35 KM/kg uz prosječno minimalno ubranih od 500 do 700 kilograma plodova. U tom periodu i uz poticajne mjere rijetko koji od uzgajivača je uspio samo i da pokrije troškove. Međutim, protekla godina, ali i tekuća su mnogo optimističinije. Uz veći prinos, veću otkupnu cijenu i povećan koeficijent subvencija, malina bi ponovo mogla vratiti stari naziv "crveno zlato".


Tagovi

Otkup malina Otkupne cijene Sorta miker Hladnjačari EU tržište Destimulisalo voćare Kvalitet voća Uzgoj maline


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete