Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 25.04.2022. 18:00

Nematoda korijenskih kvržica označena statusom karantina u EU

Štetočina se javlja na mnogim biljnim vrstama, a najviše su pogođeni krompir, paradajz, paprika, krastavci, cikla, patlidžan i pasulj

Foto: Depositphotos/zhaaks@gmail.com
  • 79
  • 20
  • 0

Nematoda korijenskih kvržica Meloidogyne enterolobii dobila je status karantina (Q) u EU od 11. aprila 2022. godine. U Evropu stiže na sadnicama fikusa i filadendrona iz Kine i Kostarike, ali i drugih biljnih vrsta.

Ova štetočina može uzrokovati velike štete na različitim usjevima, drvenastim i zeljastim, a najviše su pogođeni oni u zatvorenom prostoru kao što su paradajz, krompir, paprika, patlidžan i krastavci. Na otvorenom su pogođene cikla i pasulj. U cvjećarstvu stradaju palma (Arecaceae), drvo sreće (Brachychiton sp.), klorofit (Chlorophytum), fikus (Ficus), ligustrum (Ligustrum), palma livistona (Livistona), filodendron (Philodendron), ruža (Rosa), singonij (Syngonium) i Zelkova.

Kako prepoznati nematodu?

Redovno se susreće u prometu tropskih saksijskih biljaka. Njeno prisustvo utvrđeno je na mnogima koje su porijeklom iz Kine, Kostarike, Gane, Hondurasa, Šri Lanke, Tajlanda i Sjedinjenih Američkih Država.

Do infekcije u evropskim rasadnicima dolazi zbog uvoza zaraženih sadnica. Veoma brzo se širi putem supstrata i vode za zalijevanje.

Vrsta formira kvržice koje su na početku male, a poslije zahvataju cijeli korijen. Veličina i njihova brojnost zavise od vrste i sorte. Možemo ih pronaći na korijenju tokom cijele godine.  Formiraju nekoliko generacija godišnje i brzo se razmnožavaju. Na temperaturi od 20 do 25ºC njihov životni ciklus traje oko šest sedmica.

Zaražene biljke zaostaju u rastu i razvoju, zakržljale su.  Listovi postaju opušteni, žuti. Smanjuje se se rodnost i kvalitet plodova. U slučajevima jake zaraze dolazi do uginuća biljaka.

Preduzimati karantinske mjere

Za sada je jedina mjera zabrana uvoza zaraženih biljaka. Ako se u pošiljci pronađu one na čijem se korijenu uoče kvržice uzrokovane ovom nematodom cijela pošiljka se vraća. One mogu biti prisutne na drugim biljkama, a da u početnim fazama razvoja još nije došlo do formiranja kvržica na korijenju.

Nematode korijena su opasni štetnici - kako ih spriječiti i suzbiti?

Dodatni zahtjevi za uvoz biljaka za sadnju također bi trebali značajno smanjiti rizik od unošenja ove nematode. Oni će stupiti na snagu 11. januara 2023., jer trećim zemljama treba vremena da ispune uslove.

Kod uvoza pošiljki za koje se sumnja da mogu biti zaražene, potrebno je deset sedmica biljke držati fizički odvojene od drugih uzgajanih


Tagovi

Nematode Biljni karantin Korjenske kvržice Simptom Šteta na usjevu Bolesna biljka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.