Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razgovor s povodom
  • 13.05.2023. 09:00

Ministar Hrnjić za Agroklub: Planova je mnogo, nećemo sjediti u kancelarijama

U prvom većem intervjuu za jedan medij, bez velikih obećanja, najavio je da poljoprivredu vraća na dnevni red u institucijama, razgovore s akademskom zajednicom, ali i posjete kantonima.

Foto: FMPVŠ
  • 406
  • 135
  • 0

Prvog radnog dana u mjesecu maju ove godine, funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH preuzeo je Kemal Hrnjić. Ovaj diplomirani ekonomista, menadžer za mala i srednja poduzeća, bio je umjeren u dosadašnjim javnim istupima, te najavio unapređenje u sektoru agrara.

Desetak dana po stupanju na dužnost, u razgovoru za Agroklub, novi ministar je otkrio dio planova i promjena koje namjerava ostvariti u svom mandatu. U prvom većem intervjuu za jedan medij, bez velikih obećanja, najavio je da poljoprivredu vraća na dnevni red u institucijama, razgovore s akademskom zajednicom, ali i posjete kantonima. 

Problem poljoprivrednog zemljišta

Po preuzimanju dužnosti kazali ste kako Vam je cilj unaprijediti ambijent u sektorima poljoprivrede, na koji način to planirate uraditi?

Namjera je, mene kao ministra ali i uposlenika Ministarstva, potaknuti intenzivnu komunikaciju između Ministarstva i poljoprivrednih proizvođača i svih drugih zainteresiranih strana. Time želim da detektiramo probleme poljoprivrednika i da u određenom vidu partnerstva iznalazimo najbolja rješenja.

S nedavnog sastanka ministra sa predstavnicima poljoprivrednika

Različite oblasti koje pokriva ovo Ministarstvo zahtijevaju uključenost različitih strana, a kreiranja sveobuhvatnih rješenja. Jedno od navedenih je i problem poljoprivrednog zemljišta za koje naši poljoprivrednici često nemaju adekvatne dokaze o vlasništvu ili iznajmljivanju te shodno tome ne mogu ni ostvariti novčane podrške. Naravno tu je još mnogo drugih pitanja koja čekaju rješavanje i mi ćemo se sigurno potruditi da ih detektujemo i rješavamo.

Nema sumnje da je pred Vama mnogo posla, nakon prvih nekoliko dana na funkciji ministra, koja "krizna područja" ste uspjeli detektirati, a koja zahtijevaju hitnu reakciju/intervenciju?

Prije svega moram da istaknem činjenicu da smo u tehničkom mandatu Vlade Federacije BiH u posljednje četiri godine izgubili dragocjeno vrijeme za unapređenje stanja u ovoj oblasti. Mnogi zakoni, strategije, dokumenti čekaju na usvajanje i to po nekoliko godina. Prethodna vlast nije u Parlamentu FBiH usvojila ni sve izvještaje koji se tiču stanja o poljoprivredi. Mi sada moramo, pored rješavanja postojećih problema, ubrzano raditi na tome da potrebna dokumenta ponovo budu na dnevnom redu u Parlamentu FBiH i da pokušamo što prije doći do potrebnih zakonskih okvira.

Rebalans, ako bude potrebe

Agrarni budžet i program raspodjele podrški već su usvojeni, upoznati ste s činjenicom da su sredstva za poljoprivredu i ove godine ispod zakonom propisanih (3% ukupnog budžeta FBiH), hoćete li tražiti korekcije kroz eventualni rebalans?

Dok sam na poziciji ministra stalno ću se boriti za poboljšanje ambijenta u kojem poljoprivrednici rade, a to znači i za povećanje izdvajanja budžetskih sredstava. Ove godine Federacija BiH ima rekordan budžet za poljoprivredu u iznosu od 164 miliona KM. Samo za poticaje animalnoj i biljnoj proizvodnji izdvojeno je blizu 115 miliona KM. Na skoro svim pozicijama vidno je povećanje sredstava koja će biti izdvojena u vidu poticajnih mjera. Ovaj budžet je dobio podršku svih zastupnika nove parlamentarne većine u Parlamentu Federacije BiH, što upućuje da smo svi opredijeljeni da popravljamo stanje u poljoprivredi.

I u razgovoru sa poljoprivrednicima reklo bi se da su i oni relativno zadovoljni. Ako uzmemo u obzir da se u Budžetu Federacije BiH danas nalaze sredstva namijenjena penzionerima u Federaciji BiH u iznosu oko 2,5 milijarde KM, i ako izuzmemo taj iznos, onda vidimo da je iznos izdvajanja za poljoprivredu i iznad 3%. I pored navedenog, mi ćemo nastaviti zajedničku borbu za svaku marku ulaganja u poljoprivredu, a ukoliko bude potrebno radit ćemo i rebalans.

Usko grlo u isplati poticaja

Sjetva i sadnja su u punom jeku, a poljoprivrednici u FBiH su i treći kvartal dočekali bez poticaja. Stoga, vjerujem, da je odgovor koji njih najviše interesuje - kada mogu očekivati uplate?

Zatekao sam dosta statično stanje u Ministarstvu. Kolege ministri iz drugih resora se žale da je u skoro svim oblastima slična situacija. Platili smo visoku cijenu tehničkog mandata. Sve se kretali usporeno ili nikako, što svakako nije ni približno stanju u realnom sektoru. Program poticaja za 2023. godinu je objavljen u Službenim novinama 26. aprila 2023.godine. Rok za dostavljanje zahtjeva je 30 dana.

Program novčanih poticaja u FBiH stupio na snagu

U ovom momentu zahtjevi pristižu u Ministarstvo i odmah se obrađuju i šalju na isplatu. Nećemo čekati da se skupe svi zahtjevi nego odmah promptno reagujemo. To je sve što možemo učiniti u ovom trenutku. U budućnosti moramo ubrzati procedure, ne smije biti zastoja, sve ćemo isprovjeravati i vidjeti ko je "usko grlo" u ovom lancu.

Poljoprivreda na dnevnom redu

Nešto na čemu insistiraju poljoprivredna udruženja je osnivanje agencije za agrarna plaćanja u FBiH (po ugledu na onu u RS), kakav je Vaš stav o tome?

Ima mnogo pitanja u ovoj oblasti gdje se FBiH i RS razlikuju u pristupu i okvirnim rješenjima. Moram priznati da mi se neka rješenja iz RS-a sviđaju, da su dosta jednostavnija nego kod nas i ista su upućena da pomognu poljoprivrednicima u konzumiranju njihovih prava. Recimo za mene je ključno pitanje korištenje poljoprivrednog zemljišta na kojem postoji problem imovinsko-pravnih odnosa, jer danas u FBiH poljoprivrednici ne mogu ostvariti poticaje na proizvodnju na takvim zemljištima, a RS je to pitanje riješila.

Ima još pitanja koja bi se morala zajednički rješavati. Dva premijera dogovaraju zajedničku sjednicu entitetskih vlada i ja se lično radujem tome, jer sam na drugoj sjednici Vlade FBiH u ovom mandatu insistirao da se teme iz poljoprivrede moraju naći na dnevnom redu kako bismo pokušali jedinstveno urediti okvir za poljoprivredu na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine.

Nećemo sjediti u kancelarijama

Otkrijte nam neke od Vaših planova u prvih 100 dana mandata - s kim ćete se sastati, koje sajmove ćete posjetiti, institucije, gazdinstva...?

U vrlo kratkom periodu posjetio sam dva sajma u FBiH te prisustvovao Prvom Kongresu peradarstva u BiH. Ohrabren sam viđenim, imamo priliku za razvoj, moramo je iskoristiti. Nećemo biti statični, od naredne sedmice cijeli tim Ministarstva ide na teren da u direktnom kontaktu sa poljoprivrednicima, ali i drugim zainteresiranim stranama vide šta je to što ih "boli".

Posjeta lukavačkom sajmu "List"

Krećemo od Unsko-sanskog kantona. Nakon toga idemo u Hercegovinu. Plan je da budemo u svakom dijelu Federacije. Naravno nastojat ću dati podršku i prehrambenoj industriji, ona nam je vrlo važna za razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje. Važno je pokazati svima da mi imamo bolje prerađivačke kapacitete nego mnoge kompanije u Evropskoj uniji, ali naše kompanije često nemaju dovoljno sirovine za preradu jer nismo dovoljno pažnje posvetili domaćim resursima.

Moramo razgovarati sa akademskom zajednicom. Planiram posjetiti i naučne institucije, a vrlo je važno i pitanje  digitalizacije u oblasti poljoprivrede. Planova je mnogo, nećemo sjediti u kancelarijama, obećali smo da ćemo raditi i na nama je da to djelima pokažemo da smo za takav pristup. Svakako ovo je i poziv medijima da prate naš rad i izvijeste javnost o našem radu.

Za kraj, šta možete obećati poljoprivrednicima u svom mandatu?

Nije vrijeme za velika obećanja. Preuzeli smo odgovornost u osjetljivom političkom momentu i na nama je da pokažemo da možemo realizirati određene mjere s ciljem pomoći poljoprivredi Federacije BiH. Od nas se danas očekuje mnogo i mi moramo ispunjavati očekivanja građana. Kandidatski status je šansa koja se mora iskoristiti i ja u ovom trenutku mogu samo obećati predan, pošten i transparentan rad, a vjerujem da će onda doći i rezultati.


Tagovi

Kemal Hrnjić Ministar poljoprivrede Novi ministar FMPVŠ


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.