Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pitoma lijeska
  • 27.08.2023. 10:30

Кoja je životinja polomila grane na zasadima pitome lijeske u Vardištu?

Osmogodišnji zasad pitome lijeske u selu Vardištu kod Višegrada je uništen. Taman kada se domaćin pripremao za branje, u toku dvije noći, nepoznata životinja je uspjela da polomi grane.

Foto: Marijana Simanić
  • 371
  • 82
  • 0

Punih osam godina domaćin Zoran Nešković iz sela Vardišta kod Višegrada, brine se o 150 zasada pitome lijeske, primjenjuje sve propisane agrotehničke mjere i kad se ove sezone očekivala velika berba lješnika zadesilo ga je nešto što ni u snu nije očekivao.

Na više od polovine grmova lijeske grane su prelomljene i vise do zemlje. Nešković je pomislio da je medvjed polomio lijesku, divlja svinja ili jazavac. No, niko ne može da potvrdi koja je životinja u pitanju.

Uništeno pola plantaže

"Prvo sam mislio da je štetu načinila ljudska ruka, ali kad sam našao izmet na plantaži, ali ne znam od koje je životinje, ta opcija je eliminisana. Ipak sam pozvao policiju iz Višegrada izvršili su uviđaj i rekli mi da to nije krivično djelo i nije u njihovoj nadležnosti", priča Nešković.

Grane čudno polomljene

Raspitivao se i kod lovaca koja bi životinja mogla biti u pitanju jer su grane čudno polomljene. Kaže da medvjed nije, jer je ograda ostala netaknuta, jazavac ne bi mogao tako visoko da lomi grane. Jedino divlja svinja, jer je na žičanoj pletenoj ogradi pronašao jednu omanju rupu, a i mnogi pipci na sistemu za navodnjavanje su strgnuti.

Uzgoj lješnjaka - s jednog hektara prihod 27.000 KM?

"U ovu plantažu podignutu na mojoj najboljoj njivi sam uložio svu svoju ljubav i divio se kako zasadi napreduju. Od stručnjaka iz Instituta u Čačku dobio sam detaljna upustva koju sortu lijeske da zasadim, čak i nekoliko stabala koja oprašuju ostale, kao se njeguju sadnice i mnogo toga. I kad stigne na rod - eto šta se desilo", vajka se Nešković. 

Velike prilike za plasman i prodaju

Domaćin je u plantažu uložio sve, doveo vodu iz rijeke, sistem kap po kap, prihranjivao, postavio ogradu, vršio rezidbu kako treba i na kraju umjesto očekivanih 1,5 tona lješnika - zagonetno uništenje stabala. A tržište za lješnike postoji.

"Lješnici nisu kvarljivo voće kao maline. Bitno je samo kad se uberu da se prosuše, mogu se krckati a za to sam načinio i mašinu a mogu stajati i u ljusci. Za njima uvijek postoji potreba na tržištu, a mogu stajati u spremištu i više od godinu dana", priča ovaj proizvođač i dodaje da je kvalitet izvanredan, plod je krupan i ne obolijeva ni od kakvih bolesti.

Na plantažu će doći i opštinska komisija za procjenu šteta

"Pokušaću na neki način da spasim što se spasiti može i grane koje su prelomljene da sastavim i dobro uvežem kako bi premladile. Na mjestu onih koje su potpuno odlomljene stručnjaci kažu da će se pojaviti mladari, ali na njihov rod treba sačekati nekoliko godina", kaže Nešković.

Na plantažu će doći i opštinska komisija za procjenu šteta kako bi se poljoprivrednom proizvođaču iz Vardišta barem donekle isplatila odšteta.

Ostaje zagonetka koja je divlja životinja izlomila grane na stablima jer ni članovi lovačkog udruženja iz Višegrada nisu sigurni. Nešković će pored ograde postaviti i električnu čobanicu i specijalnu sirenu kako bi uplašio divljač da više ne dolazi u zasade. Da bar sačuva ono roda što je preostalo na granama.


Tagovi

Zoran Nešković Selo Vardište Višegrad Pitomi lješnjak Uništeni zasadi Lovci


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.