Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 31.03.2023. 18:00

Klackalica s cijenama žitarica na svjetskim berzama

Vijesti, protesti, povećanje rezervi su događaji koji su obilježili trgovanje. Kraj sedmice donio pad cijena.

Foto: Depositphotos/sarymsakov
  • 92
  • 7
  • 0

Tržište žitarica je na klackalici. U četvrtak, 30. marta, objavljen je izvještaj Evropske komisije u kojem je označeno da će konačne zalihe pšenice u Evropskoj uniji na kraju godine biti veće. Količina će se povećati sa 16,6 na 18,6 miliona tona. Očekuje se da će evropski prinos pšenici u 2023. godini porasti na 138,4 miliona tona.

Istovremeno, prognoze nisu ružičaste kada je svjetski prinos u pitanju. Predviđa se pad od 14 miliona tona zbog manjeg prinosa u Rusiji, ali ova zemlja ima velike zalihe od prošle godine.

Trgovci se povlače iz Rusije, ali će i dalje vršiti isporuke

Cijene žitarica na svjetskom tržištu su ove sedmice rasle i dostigle najviši nivo od sredine marta. Razloga je mnogo. Najveći uticaj je imala vijest o povlačenju dva velika trgovca žitom Cargilla i Vittera iz Rusije, koji su izrazili namjeru da prestanu s izvozom u narednoj finansijskoj godini. Cargill će nastaviti daljnju isporuku iz ruskih luka, jer smatra kako ovo povlačenje neće uticati na izvozne kapacitete Rusije.

Infrastrukturu će preuzeti ruske kompanije. Sve su učestaliji protesti poljoprivrednika u Rumuniji, Bugarskoj i Poljskoj protiv neograničenog uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine. Iznijeti su zahtjevi da se taj uvoz ograniči, posebno kada su u pitanju žitarice. Na domaćim tržištima ovih država cijene žitarica su enormno pale bez obzira na povećanja na svjetskom i evropskom tržištu. Istovremeno Rusija namjerava da poveća svoje rezerve.

Krajem sedmice pad cijena žitarica

Na pariškom MATIF-u pšenica je u četvrtak završila sa 4,50 eura manjom cijenom i iznosila 261,75 eura/t. U petak se nastavio blagi pad i do zaključena ovog teksta je pala na 260,50 eura/t.

Za tonu kukuruza je trebalo izdvojiti 257,50 eura. Uljana repica je u petak pokazala rast, nakon pada u četvrtak. Za majski ugovor trebalo je izdvojiti 472,25 eura/t.

Jučer su cijene pšenice, kukuruza i soje  rasle na čikaškom CBoT-u najviše zbog potražnje iz Kine. Međutim, dan je donio prekret i pad. Cijena pšenice se zaustavila na 233,22 eura/t, dok je kukuruz koštao 234,45 eura/t. Za tonu soje cijena je bila 496,76 eura.


Tagovi

MATIF CBoT Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Berza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.