Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržišni viškovi
  • 13.10.2020. 13:40

Kako poljoprivrednik u BiH da riješi problem viška proizvedene robe?

Velike viškove uzrokovala je i velika proizvodnja, a stanje na terenu pokazalo je da proizvođačima ne pomaže ni nešto niža cijena za povrće, meso ili mlijeko.

Foto: JumpStory
  • 143
  • 27
  • 0

Proizvodnja povrća, mlijeka, mesa i drugih poljoprivrednih roba uveliko premašuje tražnju za njima, tako da proizvođači širom Bosne i Hercegovine ne mogu da se nose sa ovim problemom i pored podsticaja koje daju Vlade oba entiteta. Njihovo mišljenje je da bi jedino pravo rješenje bilo uvođenje prelevmana i smanjenja uvoza agrarnih proizvoda u našu zemlju.  

Kada je riječ o Vladi FBiH, za ove namjene iz programa pomoći privredi za saniranje posljedica pandemije izdvojeno je 10 miliona KM. Prema riječima premijera, Fadila Novalića, u ovom trenutku je najvažnije prodati cjelokupne proizvedene količine, stoji u saopštenju Vlade FBiH. 

Iz Udruženja poljoprivrednika FBiH smatraju da će potpora nadležnih vlasti od 10 mil. KM, značajno pomoći poljoprivrednicima i kako se ovaj vid podrške treba direktno odnosti na izvoz

Može li se uvoz zaustaviti ?!

Predjsednik pomenutog udruženja, Nedžad Bićo, rekao je povodom ovog pitanja: "Trebalo bi da znamo sa kojim sve viškovima raspolažemo kako bi mogli raditi na vlastitoj konkurentnosti na stranim tržištima. Sredstva koje je Vlada izdvojila doprinjeće unaprjeđenju konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvoda namjenjenih izvozu", dodajući da kada se radi o otkupu, on se obavlja slobodno ali problem se javi kada proizvodi dođu do otkupljivača. 

Kako kaže, kada roba dođe do nih tu se gomila, što uslovljava pad potrošnje a onda je to teško prodati. Poljoprivrednicima smeta prekomjeran uvoz jer bi i ovdje mogli prodati sve što proizvedu. Ipak zbog potpisanih sporazuma koje naša zemlja ima, ocjenjuje Bićo, praktično je nemoguće zaustaviti uvoz. 

Velike viškove uzrokovala je i velika proizvodnja, a stanje na terenu pokazalo je da proizvođačima ne pomaže ni nešto niža cijena za povrće, meso ili mlijeko.

Šta ustvari rješava interventni otkup ?

Što se tiče Republike Srpske, tamošnje ministratsvo poljoprivrede pitanje viškova rješava interventnim otkupom povrća, u cilju stabilizacije tržišta i zaštite domaće proizvodnje, o čemu smo već pisali.

Ministarstvo osiguralo sredstva za otkup tržišnih viškova povrća

Resorno ministarstvo je za mjeru otkupa povrća izdvojilo 2 miliona KM tako da su povrtari za sada zadovoljni iako imaju i dalje nezbrinutu robu. 

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS, Vladimir Usorac, za Nezavisne je rekao da je situacija posebno nepovoljna kada je u pitanju meso. 

"Vlada je za ove namjene izdvojila 5 mil. KM i to je iskoristilo samo par većih proizvođača. Farmeri su nezadovoljni jer je i dalje prisutan problem neprodatih, preraslih bikova. Proizvođači mlijeka imaju isti problem", kaže Usorac i dodaje da su iz tog razloga poljoprivrednici tražili uvođenja prelevmana i carina, o čemu smo takođe pisali prije par mjeseci.

Proizvođači junadi i svinja zahtjevaju zaštitu domaće proizvodnje

Predsjednik ovog udruženja ističe kako farmeri nisu imali nikakve koristi od pomenute mjere. "Ostali smo u istom položaju u kakvom smo i bili, možda nam je čak i gore nego što je bilo u januaru, kada je bio prvi otkup bikova", zaključuje Usorac. 

Mljekari su isto tako nezadovoljni jer su se javili veliki viškovi mlijeka, a domaće tržište to ne može apsorbovati dok istovremeno cijena mlijeka pada. 

Bosna i Hercegovina bi trebala da po ugledu na neke evropske zemlje takođe ograniči uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda, a pogotovo što to jednim dijelom dozvoljava i Sporazum o slobodnoj trgovini. 


Tagovi

Poljoprivredni proizvodi Tržišni viškovi Strana tržišta Razvoj konkurentnosti Fadil Novalić Nedžad Bićo Vladimir Usorac Interventni otkup Pad potrošnje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.