Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Banja Luka
  • 22.06.2025. 10:30

Devet rješenja da se nešto na bolje mijenja

Imamo li rješenja za održivu poljoprivrednu proizvodnju i obezbjeđenje samodovoljnosti? Kako mlade ostaviti na selu? O ovome i drugim temama razgovaralo se na okruglom stolu u organizaciji FAO i Udruženja RADA.

Devet rješenja da se nešto na bolje mijenja
Foto: Shutterstock/BAZA Production
112
7
0

Zdrava ishrana za sve ne može se postići bez usklađene politike i zajedničkog djelovanja svih aktera u poljoprivredno-prehrambenom sistemu. Upravo to bila je glavna poruka radionice održane sredinom juna u Banjoj Luci, u okviru FAO projekta TCP/RER/3904 – regionalne inicijative za transformaciju agro-prehrambenih sistema u Evropi i Centralnoj Aziji.

Cilj ovog programa je pomoći zemljama regiona da izgrade vlastite kapacitete, unaprijede dijalog između sektora i identifikuju prioritete u donošenju politika. Bosna i Hercegovina je jedna od tri fokusne zemlje projekta.

U središte staviti potrebe potrošača

Na radionici pod nazivom "Koherentne politike i kolektivne akcije u poljoprivredno-prehrambenom sistemu u Bosni i Hercegovini", čulo se kako su globalno gledano, potrebe za zdravijom ishranom i smanjenjem nejednakosti u pristupu kvalitetnoj i održivoj hrani sve izraženije.

radionica
S održane radionice u Banjoj Luci (Foto: Miljan Erbez)

Da bi zdrava ishrana postala stvarna svakodnevica, nužno je u središte staviti potrebe potrošača, odnosno povezati zdravu hranu s tržištem, distribucijom i domaćom proizvodnjom. Hrana mora biti dostupna svima.

Predstavnici Udruženja agronoma i turizmologa RS – RADA posebno su istakli zabrinjavajuću činjenicu kako su građani BiH sve više zavisni od uvoznih prehrambenih proizvoda, a taj trend, nažalost, ne jenjava.

Devet zaključaka

Radionici su prisustvovali predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, predstavnici sertifikacijskih organizacija iz oblasti organske poljoprivrede, proizvođači, te predstavnici Udruženja agronoma i turizmologa RS.

Uzgojno-selekcijski rad u proizvodnji mlijeka: Ko kaže da ne može u BiH?

Među ključnim zaključcima izdvajaju se:

  • Potreba za većom podrškom mladima na selu, kako bi ostali i gradili budućnost u ruralnim područjima. To podrazumijeva i bolje uslove života – od infrastrukture do obrazovanja i zdravstva.
  • Jačanje kontrole nad hranom, kako onom domaćeg porijekla, tako i uvoznom, te unapređenje laboratorijskih kapaciteta za analize.
  • Promocija domaće proizvodnje, kroz modele kao što su "kutci za domaće" proizvode u svim većim trgovinama.
  • Veća podrška ženama na selu, posebno onima koje su aktivne u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji.
  • Obuka i osnaživanje lokalne administracije, kako bi opštine bile sposobnije da podrže kratke lance vrijednosti, domaću proizvodnju i rodnu ravnopravnost.
  • Povećanje proizvodnje zdrave hrane, kako bi se osigurale osnovne potrebe domaćeg stanovništva.
  • Uključivanje obrazovanja i trgovine u dijalog o prehrambenom sistemu – jer svijest o zdravoj ishrani i važnosti domaće hrane mora početi još u osnovnoj školi.
  • Podrška organskoj proizvodnji, kroz jače promotivne kampanje i mjere koje olakšavaju plasman proizvoda u vrtiće i škole, po uzoru na EU modele lokalnog snabdijevanja.

Bez sinergije svih sektora, od proizvođača do potrošača, ne može se govoriti o istinskoj transformaciji ishrane i sigurnosti hrane. Radionica u Banjoj Luci otvorila je važna pitanja - sada slijedi konkretan rad.


Tagovi

Zdrava ishrana Koherentne politike Kolektivne akcije Kutci za domaće Promocija


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Stručnjak iz oblasti stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u domaćim i međunarodnim projektima iz poljoprivrednog sektora. Osnovne studije završio na Poljoprivrednom fakultetu u Banjoj Luci, doktorske u Brnu (Češka Republika), postdoktorski u saradnji dva Norveška i Banjalučkim poljoprivrednim fakultetom. Autor više od 30 naučnih radova i šest knjiga iz oblasti proizvodnje mlijeka.