Imamo li rješenja za održivu poljoprivrednu proizvodnju i obezbjeđenje samodovoljnosti? Kako mlade ostaviti na selu? O ovome i drugim temama razgovaralo se na okruglom stolu u organizaciji FAO i Udruženja RADA.
Zdrava ishrana za sve ne može se postići bez usklađene politike i zajedničkog djelovanja svih aktera u poljoprivredno-prehrambenom sistemu. Upravo to bila je glavna poruka radionice održane sredinom juna u Banjoj Luci, u okviru FAO projekta TCP/RER/3904 – regionalne inicijative za transformaciju agro-prehrambenih sistema u Evropi i Centralnoj Aziji.
Cilj ovog programa je pomoći zemljama regiona da izgrade vlastite kapacitete, unaprijede dijalog između sektora i identifikuju prioritete u donošenju politika. Bosna i Hercegovina je jedna od tri fokusne zemlje projekta.
Na radionici pod nazivom "Koherentne politike i kolektivne akcije u poljoprivredno-prehrambenom sistemu u Bosni i Hercegovini", čulo se kako su globalno gledano, potrebe za zdravijom ishranom i smanjenjem nejednakosti u pristupu kvalitetnoj i održivoj hrani sve izraženije.
Da bi zdrava ishrana postala stvarna svakodnevica, nužno je u središte staviti potrebe potrošača, odnosno povezati zdravu hranu s tržištem, distribucijom i domaćom proizvodnjom. Hrana mora biti dostupna svima.
Predstavnici Udruženja agronoma i turizmologa RS – RADA posebno su istakli zabrinjavajuću činjenicu kako su građani BiH sve više zavisni od uvoznih prehrambenih proizvoda, a taj trend, nažalost, ne jenjava.
Radionici su prisustvovali predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, predstavnici sertifikacijskih organizacija iz oblasti organske poljoprivrede, proizvođači, te predstavnici Udruženja agronoma i turizmologa RS.
Uzgojno-selekcijski rad u proizvodnji mlijeka: Ko kaže da ne može u BiH?
Među ključnim zaključcima izdvajaju se:
Bez sinergije svih sektora, od proizvođača do potrošača, ne može se govoriti o istinskoj transformaciji ishrane i sigurnosti hrane. Radionica u Banjoj Luci otvorila je važna pitanja - sada slijedi konkretan rad.
Tagovi
Autor