Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rojenje pčela
  • 19.11.2022. 10:30

Rojidbeni nagon i rojenje pčelinjih zajednica - znaci i suzbijanje

Prvi znak da se pčelinje društvo priprema za rojenje je formiranje trutovskog legla, a znak da su pčele u rojidbenom stanju je izgradnja matičnjaka po krajevima saća

Foto: Depositphotos/MAJIVECKA
  • 301
  • 30
  • 0

Rojenje je podjela jedne dobro razvijene pčelinje zajednice na dvije, a razlikuje se prirodno i vještačko. Kako navodi, Borislav Peno, viši stručni saradnik za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede RS, do njega dolazi postepeno, u više faza. 

U proljeće matica intenzivno polaže jaja, što dovodi do povećanja broja mladih pčela radilica u košnici, kojima zbog intenzivne ishrane polenom bujaju jajnici zbog čega prelaze u tzv. rojidbeno stanje, čak 40 - 60 posto pčela, ističe ovaj stručnjak, dodajući da u rojidbeni zanos pada i značajan broj pčela sabiračica, a na kraju i sama matica.

Znaci rojenja

Prvi znak da se pčelinje društvo priprema za rojenje je formiranje trutovskog legla, a znak da su pčele u rojidbenom stanju je izgradnja matičnjaka po krajevima saća. Odnosno, u jednoj košnici njihov broj može biti od 10, 20…

"Matica ne zaliježe sve matičnjake odmah, nego postepeno, u razmacima do 10-ak dana, a neposredno pred zalijeganje matičnjaka intenzivnije polaže jaja u radiličko leglo, tako da pčelinja zajednica naglo ojača i može se podijeliti na dva dijela", pojašnjava.

U toku rojenja pčele vrlo rijetko ubadaju (Foto: Antun Karlović)

Ističe i kako zbog slabije ishrane i odsustva mliječa u hrani, matica polaže sve manje jaja, dok konačno sasvim ne prestane. Zbog toga, navodi dalje, ona postaje vitkija i lakša, što joj omogućava selidbeni (rojidbeni) let. Osim toga, ovaj stručnjak pojašnjava da nagli pad nosivosti matice uslovljava porast broja neuposlenih radilica zbog nedostatka mladog (otvorenog) legla za njegu. 

Kada i kako zamijeniti maticu u pčelinjoj zajednici?

"Neuposlenim radilicama bujaju jajnici i počinju se sakupljati u grupe koje vise na slobodnim mjestima ili letu košnice, slabo se hrane i mirnije su", kaže i pojašnjava da pred rojenje radilice slabije grade saće, da bi sasvim prestale s ovim poslom u vrijeme izlijeganja novih matica. 

Uznemirene pčele

Sedam ili osam dana prije izvođenja prve nove matice, pčele postaju uznemirene, dok radilice koje će izaći s rojem uzimaju najveći obrok u životu, koji predstavlja značajnu rezervu meda neophodnu u doba rojenja i potrage za novim stanom.

"Neposredno pred i u toku rojenja, pčele vrlo rijetko ubadaju, jer su site, malo trome i nisu ljute", dodaje. Tek kada je oko pola roja napustilo košnicu, izlazi i stara matica.

Napominje da roj čine matica, nekoliko stotina trutova i radilice svih uzrasta (kasta). Tek nastali - roj prvijenac ne leti daleko od košnice, zakači se na prvom zgodnom mjestu, obično za granu nekog drveta. Prvo slijeću radilice koje se međusobno zakače nožicama i formiraju "grozd" koji traje nekoliko sati. Napominje da "u tom periodu pčelar mora ‘brzo’ da reaguje kako bi smjestio roj u novu košnicu".

Nova i stara košnica

Pčele su marljive, ubrzano izgrađuju novo saće, a matica sve intenzivnije polaže jaja, dok radilice brižno odgajaju potomstvo, kaže ovaj stručnjak pojašnjavajući ponašanje pčela u novoj košnici istakavši da ipak, brojnost novog pčelinjeg društva opada, jer će se prve mlade radilice izvesti tek za 21 dan.

"Ako su ishrana i vremenski uslovi izuzetno povoljni, novoformirano društvo može doživjeti takvu razvojnu ekspanziju da se iz njega odvoji roj – parojak, a i on, iako rijetko može dati novi roj – bijela pčela", podsjeća. 

Više je faktora koji podstiču rojidbeni nagon (Foto: Julijana Kuzmić)

Za to vrijeme, u staroj košnici postoji stalni priliv novih pčela, jer je matica prije odlaska položila veliki broj jaja, šest do sedam dana nakon rojenja u najstarijem matičnjaku dozri nova matica koja poruši ostale matičnjake, izlazi na sparivanje, a zatim počinje polagati jaja, tako da društvo nastavlja normalno da se razvija. Međutim, kako dodaje, ukoliko su povoljni vremenski uslovi i ima dovoljno hrane tako da se ubrzano izvode mlade radilice, rojidbeni nagon ne jenjava, nego se pojačava. 

"I nakon 6 - 7 dana od prvog rojenja košnicu može napustiti i drugi roj drugenac, koji nije miran kao prvi, košnicu napušta čak i po lošem vremenu, leti daleko od košnice i smješta se na visoku granu", kaže Peno.

Načini za sprječavanje rojenja pčela

Kada rojenje počne, savjetuje da pčelar suzi leto kako bi pčele duže letjele i brže se zamorile, i našle novo mjesto blizu stare košnice. Treba pripremiti i kavez za maticu, koja se stavlja na leto u novoj košnici, a koja ne treba da ima staro saće. Slabe rojeve stavljati po dva u jednu košnicu, a onu s prvijencem smjestiti na mjesto stare košnice, a staru odmah do nje.

Više je faktora koji podstiču rojidbeni nagon, a ovaj stručnjak ističe sljedeće: 

  • Nedostatak životnog prostora - javlja se u doba umjerene paše, kada se zbog intenzivnog polaganja jaja, povećava broj pčela.
  • Stješnjenje legal - javlja se u toku obilne paše, kada dolazi do okruženja legla medom i polenom.
  • Smanjeno lučenje voska odnosno smanjenje prostora za gradnju.
  • Loša ventilacija - javlja se tokom toplih perioda, naročito u košnicama s nastavcima.
  • Direktna insolacija, ovaj problem je vezan s prethodnim, podrazumijeva povećanje unutrašnje temperature košnice zbog neposrednog izlaganja košnice suncu.
  • Dugotrajne kiše sprječavaju izlazak pčela izletnica na pašu što dovodi do smanjenja prinosa nektara, polaganja jaja i razvoj legla.
  • Nedovoljno prisustvo feromona matice - za normalno funkcioniranje pčelinje zajednice neophodno je prisustvo dovoljne koncentracije feromona matice koji je prisutan unutar košnice. Ovaj feromon se prenosi direktno na pčele radilice u njenom okruženju.
  • Starost matice - starije matice luče manje feromona, ali legu i manje jaja čime se smanjuje količina legla u košnici. U tom slučaju pčele mogu izgraditi matičnjake tihe smjene u koje matica polaže jaja.
  • Nasljedna osobina, itd.

Suzbijanje rojenja pčela

Za suzbijanje rojenja primjenjuje se nekoliko metoda - zamjena mjesta pčelinjih društava, Lathamov metod sprječavanja rojenja i metod po Taranovu. Svi se, kako navodi, zasnivaju na oduzimanju dijela pčela i smanjenju broja jedinki u društvu što treba da dovede do prekida rojnog stanja pčelinjeg društva.

Prirodno rojenje nije poželjno i potrebno ga je spriječiti

"Metod zamjene mjesta društva koje je ušlo u rojevo stanje sa slabim pčelinjim društvom, radimo po danu kada su pčele aktivne. U toku dana doći će do zamjene izletnica jednog i drugog društva što dovodi do smanjenja broja pčela u društvu koje ima namjeru da se roji i povećanja broja pčela u slabom društvu", ističe, a ako i poslije toga društvo bude u rojevom stanju postupak se može ponoviti s drugim slabim pčelinjim društvom.

Za Lathamov metod je karakteristično istresanje pčela iz društva koje se sprema za rojenje. Na odabrano mjesto, ranije se u pčelinjaku pričvrsti lisnata grana da visi okačena o tronožac napravljen od letvi i svojim krajem dodiruje zemlju. Nakon istresanja iz košnice starije pčele će se vraćati u košnicu „starak“, dok će se pčele koje nisu letjele uspeti na granu i formirati „grozd“ pčela - roj.

"Kada količina istresenih pčela, uhvaćenih na grani, odgovara jednom roju treba ga zajedno sa granom istresti u novu pripremljenu košnicu na satne osnove. Staro društvo je oslobođeno i trebalo bi da izađe iz rojevnog stanja", pojašnjava stručnjak.

Suzbijanje rojenja po Taranovu metodu je slično Lathamovom, s razlikom što se pčele iz društva istresaju ispred košnice na koso postavljenu dasku, a koja je od košnice udaljena oko 10-20 cm. Starije pčele koje su letjele odletjet će u svoju košnicu, dok se mlade pčele sakupljaju ispod daske formirajući grozd. Kad količina pčela odgovara jednom roju treba ga predveče, po istom principu kao i kod Lathamovog metoda, prenijeti u novu košnicu i tako je smanjen broj mladih pčela.

"U savremenom pčelarstvu prirodno rojenje nije poželjno i potrebno ga je spriječiti, odnosno vršiti kontrolirano proširenja pčelinjaka i vještačko razrojavanje pčelinjih zajednica", zaključuje Peno.


Tagovi

Pčele Rojenje pčela Pčelinje zajednice Znaci rojenja Suzbijanje rojenja Borislav Peno


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.