• Uginule pčele
 • 04.03.2019. 18:00

Dino Haračić: Uginula zajednica pčela nije sramota, ali je opasnost!

Svaka otvorena košnica u kojoj su stradale pčele predstavlja opasnost za širenje određene bolesti koju druge pčele mogu prenijeti dalje uzimajući hranu, upozorava pčelar Dino Haračić.

Foto: Bigstockphoto/Kosolovskyy FB/Dino Haračić
 • 2.834
 • 528
 • 0

Dolazi period toplijeg vremena kada je moguće da pčele tragaju za hranom čak i u drugim košnicama. Evidentno je da svugdje na pčelinjacima ima košnica u kojima su uginule pčele tokom zime. U tim košnicama je i med. No, kako upozorava pčelar Dino Haračić u Facebook grupi Pčelarstvo Bosne i Hercegovine, svaka otvorena košnica u kojoj su stradale pčele predstavlja opasnost za širenje određene bolesti koju druge pčele mogu prenijeti dalje uzimajući hranu. 

Prve na udaru su, upozorava on, zajednice na istom pčelinjaku, a onda ide dalje.

Dino Haračić: Nema lošeg meda, ako je proizveden onako kako nalaže dobra pčelarska praksa

"Svako zašto ima zato! Nema zajednice koja je uginula od ljepote! Baš svaka predstavlja opasnost! Apelujte na kolege, pričajte svaki dan jeste li imali probleme sa gubicima ili ne! Sigurno 90% pčelara je imalo bar neki gubitak. To nije sramota! I meni je uginula jedna zajednica, vidjet ćemo od čega. Uradit ću laboratorijsku dijagnostiku mrtvih pčela sa podnice i onih koje su bile u saću. Imam sumnju od čega, ali ću je potvrditi. Nije sramota. Nikad ne znamo šta pčele mogu donijeti iz grabeži ili kako odreguju na našu apitehnologiju...", upozorava Dino Haračić te apeluje na sve pčelare da obrate pažnju na sljedeće: 

 1. Dok je toplo vrijeme neka pregledaju sve zajednice i utvrde brojno stanje živih i uginulih zajednica;
 2. Neka odmah zatvore košnice gdje su uginule pčele;
 3. Neka (odmah ako je moguće) što prije uklone košnice sa uginulim pčelama na mjesto gdje neće biti dostupno drugim zajednicama;
 4. Neka pošalju uzorke u najbližu laboratoriju i ustanove tačan razlog uginuća;
 5. Saće od uginulih zajednica pretopiti;
 6. Hranu iz uginulih zajednica uništiti;
 7. Drvenu opremu adekvatno sterilisati prije ponovne upotrebe!

"Nemojmo dozvoliti da pozitivni reaktori stoje na pčelinjacima samo da komšije vide poredane košnice. Bit ću možda i grub, svaki pčelar kojeg znate da nije postupio po stavkama 2. i 3. treba biti prijavljen inspekciji", jasan je u svom apelu Haračić. 


Tagovi

Uginule pčele Pčelarstvo Bosne i Hercegovine Uzrok Širenje bolesti Apel


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi