Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjet poljoprivrednicima
  • 31.03.2024. 16:00

Maline idu stopama smilja: Kako se boriti sa rizicima u poljoprivredi?

Živimo u svijetu povećanog rizika i neizvjesnosti. Čak i za opstanak su potrebne mudre odluke.

Foto: Depositphotos/ALesik
  • 112
  • 26
  • 0

Poljoprivredni sektor karakterističan je po velikoj izloženosti riziku. Posljednjih godina najočigledniji primjer je krčenje zasada malina na području naše zemlje gdje su otkupne cijene varirale od 1,5 do 8,50 KM. U ne tako dalekoj prošlosti slična je situacija bila u Hercegovini sa zasadima smilja. 

Iako poljoprivredna proizvodnja, zbog niza svojih specifičnosti, oduvijek nosi sa sobom značajnu dozu neizvjesnosti, bavljenje ovom vrstom djelatnosti svakim danom postaje rizičnije. Razloga je mnogo.

Vrste rizika

Prije svega, globalni procesi u svijetu te liberalizacija trgovine posljednjih godina su značajno povećali tržišni i cjenovni rizik. Također, proizvodni rizik je povećan zbog sve većeg zahtjeva krajnjih potrošača za kontrolisanom upotrebom inputa u biljnoj i medikamenata u stočnoj proizvodnji. Finansijski rizik prisutan je kao posljedica aktuelnog nestabilnog stanja tržišta kapitala.

Sve prethodno navedeno ukazuje na potrebu ozbiljnijeg pristupa u poljoprivredi i iznalaženju načina i sredstava njihovog ublažavanja i savlađivanja. Svjesnost farmera u Bosni i Hercegovini prema rizicima koje nosi proizvodnja je velika, ali samo tek nekolicina njih ima uspješnu strategiju za savladavanje istih.

 

Jusuf Kovačević iskrčio pola malinjaka: Nisam naplatio lanjski rod

Da bismo se bliže upoznali sa izvorima rizika i neizvjesnosti dat ćemo kratak pregled upravljačkih područja gdje se oni najčešće javljaju:

Proizvodnja

Proizvodni rizik u poljoprivredi spada među najznačajnije. Rezultati ostvarene biljne i stočarske proizvodnje zavise od bioloških procesa koji su odraz:

  • klimatskih uslova (kasni mrazevi koji utiču na rod u voćarstvu, suše, poplave, enormne količine snježnih padavina koje izazivaju lomove voća, plastenika itd.)
  • prisustva bolesti (u svim granama primarne poljoprivredne proizvodnje)
  • Napada štetočina, itd.

Tržište

Tržišni (cjenovni) rizik je još jedna velika neizvjesnost. Upravo na primjeru proizvodnje malina u našoj zemlji smo mogli vidjeti da otkupne cijene proizvoda na tržištu mogu varirati u velikim rasponima. Također, cijene inputa (sadni materijal, zaštitna sredstva, gnojiva, gorivo i sl.) u poljoprivrednoj proizvodnji znatno variraju, ali dosta manje nego cijene proizvoda ali još uvijek donose neizvjesnosti.

Finansije

Finansijski rizik je prisutan u situacijama kada je posuđen novac za finansiranje operacija u poslovanju. Uzrokovan je nesigurnošću oko budućih kamatnih stopa te u zajmodavčevu spremnost da nastavi finansiranje proizvodnje i u okolnostima povećanog globalnog rizika.

Agrarna politika

Ovdje se misli na institucionalni rizik koji se može pripisati promjenama u agrarnoj politici u smislu izvoza poljoprivrednih proizvoda, smanjenja nivoa subvencija za poljoprivredu i sl.

Mudro poslujte

Naravno, za sve nabrojane vrste rizika postoje sredstva i načini njihovim upravljanjem. Tako kada je u pitanju onaj proizvodni kao dobra strategija koja se primjenjuje jeste diverzifikacija (raznovrsnost) proizvodnje, osiguranje zasada putem osiguravajućih kuća, stalna edukacija proizvođača iz oblasti zaštite od bolesti i štetočina, u voćarstvu npr. nabavka protugradnih sistema itd.

Osiguranja u poljoprivredi - iskustva, realnost i mogućnosti

Sredstva za upravljenje tržišnim rizikom uglavnom podrazumijevaju unaprijed ugovorenu prodaju, ugovori na više godina sa dobavljačima inputa u proizvodnji, raznovrsnost proizvodnje (npr. ako proizvodimo mlijeko, u slučaju pada cijene mlijeka da se možemo brzo orijentisati na proizvodnju mesa), proizvodnja proizvoda koji se mogu čuvati duže od jedne sezone te upravljanje momentom prodaje, tj. prodaja pri najvećoj otkupnoj cijeni, za veće farme korištenje hedžinga, fjučersa i opcija.

Finansijskim rizikom se najjednostavnije upravlja pametnim i mudrim odlukama prilikom zaduživanja. Prije svega, odabir fiksne kamatne stope, kratki rokovi otplate u slučaju ulaganja u obrtna sredstva i sličbo. Također, uredna otplata anuiteta će nam otvoriti vrata svih finansijskih institucija čak i u kriznim vremenima.

Na kraju, rizik u poljoprivredi ne možemo eliminisati, ali možemo učiniti da on bude prihvatljiv za naše poslovanje. 


Tagovi

Rizici u poljoprivredi Agrarna politika Upravljanje rizicima Vrste rizika Neizvjesnost proizvodnje


Autor

Semin Hamzić

Više [+]

Dipl. ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u finansijskom sektoru, zaljubljenik u voćarstvo