Poznato je da u Hercegovini raste ljekovito bilje odličnog kvaliteta, ali ipak u nedovoljnim količinama. Neke od trava koje poljoprivrednici ovog kraja uzgajaju su kadulja, smilje, zova, šipurak, srijemuš i od njih može da se razvije isplativ posao i ostvari dobra zarada.
Uzgoj ljekovitog bilja ove godine ostvario je potpuni uspjeh sa proizvodnjom srijemuša ili takozvanog medvjeđeg bijelog luka u Hercegovini. Sve otkupljene i prerađene količine su i pored pandemije korona virusa, dospijele na evropsko tržište.
Poznato je da u ovom dijelu zemlje raste ljekovito bilje odličnog kvaliteta, ali ipak u nedovoljnim količinama. Neke od trava koje poljoprivrednici ovog kraja uzgajaju su kadulja, smilje, zova, šipurak, glog i od njih može da se razvije isplativ posao i ostvari dobra zarada. Ovo se posebno odnosi na one poljoprivredne proizvođače koji bi se preorjentisali na plantažni uzgoj. Jedna od biljaka koje se itekako isplati uzgajati je i srijemuš, kako navodi RTRS.
U toku ove godine, u proljećnom periodu, otkupljeno je u prosjeku oko 40 tona medvjeđeg luka. Proces prerade je nešto zahtjevniji zato što ovaj usjev u svježem stanju ima intenzivan miris, koji je veoma sličan bijelom luku, a pri tom ne može dugo ni stajati jer je sklon brzom propadanju.
Proizvodnja smilja upitna - mali proizvođači spustili cijene
"Proces prerade biljke je malo izazovan, upravo zbog propadanja. U sebi sadrži veliki procenat vode i zato se prerađivanje mora obaviti u što kraćem vremenskom roku. Od otkupa do sušenja, imamo 24 sata", kaže Radomir Tanjević, agronomski stručnjak, šef pogona Nevesinje.
Kada je riječ o organskoj proizvodnji, ona ima dobre perspektivne šanse, ali i podršku kroz podsticaje, za one proizvođače koji se odluče baviti proizvodnjom ljekovitog bilja.
"Ono što je naša slabost - zapuštene parcele, moramo pretvoriti u našu prednost. Ovi poljopivredni proizvodi dosta su traženi," navodi Radovan Anđelić, predsjednik Grupacije za ljekovito bilje i eterična ulja BiH.
Poslije završenog otkupa srijemuša, krenula je prerada i otkup zove. Očekuje se da do jeseni prerađivački kapaciteti obrade minimum 60 tona šipurka, ali takođe i kadulje i smilja zato što eterična ulja navedenih biljaka imaju dobar plasman na stranim tržištima. Ove godine prvi put proizvoditi će se i hladno cijeđena ulja.
Srijemuš možete uzgojiti i u bašči, a kod branja budite jako oprezni!
"Ciljevi za 2020. godinu su na nivou prošlogodišnjih, s tim što očekujemo da bude trend rasta za 10 do 15 odsto, po svakoj obradi", navodi Tanjević.
Prednosti ovih proizvoda su brojne. Primjenu su našli u prehrambenoj, kozmetičkoj, ali i farmaceutskoj industriji. U skladu s tim, potražnja za njima je takođe u porastu dok su potrošači spremni platiti i veću cijenu za kvalitetan i zdrav proizvod, organskog porijekla. Shodno tome, u nekom narednom periodu očekuje se i povećanje broja uzgajivača, ali i plantažnih zasada ljekovitog bilja.
Tagovi
Autor