Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sobne biljke
  • 26.11.2020. 14:20

U hladnim danima pred nama zaštitite sobne biljke jednostavnim i prirodnim načinima

Zima je period kada se na sobnom bilju javljaju razne štetočine. U njihovoj zaštiti, treba prednost dati preventivnim metodama i prirodnim preparatima.

Foto: Julijana El Omari
  • 303
  • 415
  • 0

Zima je period kada se štetočine iz prirode javljaju na sobnom bilju. Posebno je njihovom napadu izloženo ono koje je smješteno u kuhinji ili kupatilu, gdje osim toplote postoji i povećana vlažnost vazduha.

Sve to stvara idealne uslove za povećanje populacije raznih insekata. Najčešće se kao neprijatelji biljaka tokom zime pojavljuju razne leptiraste i štitaste uši, grinje, tripsi, mušice i brojni drugi.

Prevetivne mjere - provjerena zaštita

Najbolja zaštita u toku hladnog perioda je redovno sprovođenje preventivnih mjera. One će omogućiti da uživamo u zdravim i lijepim biljkama.

Izbor mjesta gdje se drže, snabdjevenost vodom i hranivima, vlažnost vazduha, kvalitet supstrata, veličina posude su najvažniji faktori koji djeluju na njihovo zdravlje. One koje su pod stresom podložnije su napadu štetočina, pojavi bolesti i drugim problemima.

Njega sobnog bilja tokom zime

Nikada ih ne treba ostaviti za vrijeme hladnih dana u malim posudama, posebno ako je vidljivo da korijenje izlazi kroz otvore na dnu saksije. Korijen u malom prostoru podložniji je truljenju i to može dovesti do propadanja cijele biljke. Neke vrste su na to veoma osjetljive, poput krasule.

Suv vazduh podstiče pojavu grinja

Centralno grijanje je još jedan stresni faktor koji negativno djeluje jer stvara suv vazduh sa povećanim sadržajem prašine što isušuje lisnu masu. Osim toga, najčešće saksije držimo na prozorskim daskama ispod kojih se nalaze radijatori. Toplota isušuje supstrat i mora se obratiti pažnju na snabdjevenost vodom. U zavisnosti od kvaliteta supstrata, može se desiti da je plitki površinski sloj vlažan, ali da su dublji slojevi potpuno suvi. U takvoj sredini - isušenoj i toploj, dolazi do oštećenja korijena i uvenuća. Ovo će da uzrokuje i pojavu grinja.

Posebnu pažnju obratiti na snabdjevenost supstrata vodom. Uobičajeno je da se sobne vrste zalijevaju kada se površinski sloj, od 1 do 2cm, isuši. Zalijevanje treba uskladiti sa kvalitetom i dinamikom isušivanja supstrata i potrebama za vodom.

Sa ishranom tokom zime ne treba pretjerivati, posebno sa upotrebom azotnih đubriva. Suviše azota će dovesti do pretjeranog stvaranja nježnih zelenih dijelova koji će se izduživati zbog nedostatka svjetlosti. Upravo takvi sočni dijelovi su idealno mjesto za ishranu raznih ušiju.

Izolujte nove biljke

Provjeravajte stanje biljaka barem jednom u toku sedmice. Pregledajte stablo, listove, cvjetove, površinu supstrata, stanje na dnu posude i u podlošku ispod nje. Često će brzo djelovanje na pronalazak male kolonije i njeno suzbijenje značiti spas za cvijeće, a vas sačuvati od neprijatne situacije da pronađete potpuno uništene listove.

Hidroponika - najsuvremeniji način uzgoja biljaka

Zima je i period kada se kupuju ili dobijaju kao poklon nove sobne biljke. Postoji mogućnost da sa njima stignu i neželjene štetočine ili prouzrokovači oboljenja. Zbog toga ih nikada ne treba držati u istoj prostoriji sa onima koje već imate.

Odredite jednu sobu koja će služiti kao karantin za nove vrste. Mjesec dana je dovoljan period u kome će se pokazati da li su zdrave, da nisu na njima stigli i patogeni. Ukoliko postoji neka zaraza, simptomi će postati vidljivi. Na taj način će se sačuvati one postojeće biljke. Prilikom zalijevanja i đubrenja, njih zalijevamo i prihranjujemo poslednje. Tako će se spriječiti raznošenje prouzrokovača zaraze. Poslije upotrebe posude za zalijevanje oprati. Takođe, operite i ruke.

Folija dezorijentiše štetočine

Kod suzbijanja štetočina, prednost treba dati mehaničkim, fizičkim i bio metodama. Najbolje je kada se primjeti odmah pojava male kolonije pa se prenese cvijeće u drugu prostoriju i pristupi njihovom suzbijanju.

Manji broj štetnih insekata može se saprati ili obrisati sa lišća. Ovo je najlakša metoda i koristi se kod većine ušiju. Ukoliko se u vodu za brisanje doda malo tečnog bio deterdženta za pranje suđa, sapunjava tečnost će zatvoriti disajne puteve lisnih ušiju. Zbog toga se ovaj rastvor može iskoristiti i za prskanje biljaka koju su napale uši. Bolji efekat će imati na mlade jedinke nego na krilate insekte. Tretman se ponavlja nekoliko puta dok se ne suzbiju kompletno. Za neke vrste, brisanje će imati bolji efekat ako se uradi sa vatom namočemom u alkohol.

Na površinu supstrata i oko stabla može se staviti aluminijumska folija. Refleksija folije izazvaće dezorjentiranost štetočina. Ovaj trik koristi se kada se primijeti pojava tripsa.

Suzbijte lisne vaši prirodnim putem

Lovne posude žute boje možete i sami napraviti tako što ćete uzeti manju posudicu ili tanjirić koji su žuto obojeni. Dovoljno je u nju usuti malo vode i nekoliko kapi deterdženta za suđe. Napravljena klopka djelovaće na razne insekte koje privlači žuta boja i oni će se utopiti se u vodi.

Listove sa štetočinama možete i otkinuti i baciti ih ukoliko se radi o manjem broju.

U poljoprivrednim apotekama imaju u ponudi mnoga sredstva izrađena na bazi prirodnih materija, kao što su na primjer minerali.

Sami možete napraviti različite prirodne pripravke kojim ćete tretirati bilje. Za njihovu pripremu iskoristite ulje neem-a, bijeli luk, čili papričice, duvan.


Tagovi

Sobne biljke Zaštita biljaka Kvalitet supstrata Prihranjivanje biljaka Pojava grinja Prouzrokovači oboljenja Zalijevanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P