Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srijemuš
  • 16.02.2018. 07:00

Sve veći interes za srijemušem - u Austriji ga uzgajaju

Proizvodnja srijemuša je većinom organska i održiva s obzirom da ne zahtijeva upotrebu bilo kakvih pesticida ili gnojiva.

  • 1.577
  • 188
  • 0

Za poljoprivrednike uz dunavski sliv specijalizirane za zimski bijeli luk, kod nas poznatiji kao srijemuš ili medjveđi luk sezona samo što nije počela. Iako se srijemuš u austrijskim pekarnicama i restoranima koristi najčešće kao dodatak, raste interes za ovim nekada samoniklim biljem kojega sada uzgajaju i na plantažama. 

Srijemuš - ukusna biljka koja liječi!

Ova jedinstvena biljka intenzivnog okusa raste uglavnom u šumama uz potoke duž dunavskog sliva. Sezona joj počinje već u februaru i traje do početka maja. 

"Interes za zimskim bijelim lukom raste već nekoliko godina", kaže Heinrich Penz, proizvođač i prodavač iz Melka u donjoj Austriji. Iako najveće količine prodaje unutar države, Penz je već prošle godine dobio upite iz Njemačke, navodi freshplaza

Proizvodnja srijemuša je većinom organska i održiva s obzirom da ne zahtijeva upotrebu bilo kakvih pesticida ili gnojiva. Međutim, ovaj proizvod još uvijek nema certifikat ekološke proizvodnje. Osim toga, radi se o isključivo sezonskoj proizvodnji jer je dostupan sao nekoliko mjeseci godišnje što bi se, primjerice, moglo usporediti sa šparogama. 

Ovisno o željama kupaca, austrijski proizvođač srijemuš distribuira u pakiranjima od 50 do 200 grama. Srijemuš se konzumira svjež jer smrzavanjem gubi mnogo okusa i nutritivne vrijednosti. 

U slučaju da sami berete srijemuš, budite vrlo oprezni jer ga se vrlo lako može zamijeniti s otrovnim mrazovcem ili đurđicom. 

Foto: Pixabay/LoggaWiggler


Povezana biljna vrsta

Luk zimski

Luk zimski

Sinonim: - | Engleski naziv: Chive | Latinski naziv: Allium fistulosum L.

Zimski luk porijeklom je iz zapadne Kine i Japana gdje ima više tipova i brojnih kultivara. Uzgaja se pretežno u kućnim vrtovima i koristi se lažna stabljika i zeleno lišće kao... Više [+]

Tagovi

Srijemuš Medvjeđi luk Zimski luk Hinrich Penz


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.