Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smilje
  • 25.02.2023. 12:00

Smilje daje do 12 kg etiričnog ulja po hektaru: Rješava probleme na koži

Prinos je promjenjiv i zavisi od starosti zasada i od ekoloških uslova lokaliteta.

Foto: Foto: Depositphoto/fotokris44
  • 364
  • 36
  • 0

Postoji više vrsta smilja, preko 560, a kod nas je najpoznatiji Helicrysum Arenarium. Na Balkanu se najviše gaji u Dalmaciji. Višegodišnja je biljka jarkožutih cvjetova i sivkasto-zelene stabljike. Listovi su duguljasti i dlakavi, a kako kaže savjetodavac Silvija Hodžić, biljka može narasti i do 60 cm.

Cvjeta u junu i julu. Izuzetno dobro podnosi kako visoke temperature i sušu, tako i zimu. Nije izbirljiva po pitanju zemljišta. Lako propustljivo i toplo joj odgovara, a vlažna, teška i kisela ne odgovaraju, jer na njima propada korijen. Pogodna pH vrijednost zemljišta - neutralno i bazno. Biljka ne može da raste u sjenci, a cvijet nakon branja ne vene, ne mijenja boju i dugo zadržava miris.

"Smilje se može gajiti sadnjom iz sjemena ili iz rasada, a sjeme se sije tokom aprila, u plastenicima. Klija za dvije do tri sedmice na 20 stepeni Celzijusa. Kada je rasad dovoljno veliki da se njime može rukovati, od pet do 10 centimetara, s do pet pari listova, presaditi ga u individualne saksije i njegovati u plasteniku najmanje do prve zime", kaže Hodžić i dodaje da zatim treba presaditi biljke na željenu parcelu na otvorenom, na razmaku od 50 do 70 cm, s razmakom od 30 do 40 cm između biljaka u redu.

"Ovako ćete zasaditi 47.600 komada rasada po hektaru uz razmak 70x30cm ili 66.600 uz razmak od 50x30cm."

Kada se sadi?

Proljetna sadnja je, kako savjetodavac kaže, u kasno proljeće ili rano ljeto, nakon zadnjeg očekivanog mraza. Jesenja sadnja je tokom cijele jeseni, a najčešće u oktobru. Mladi zasad treba zalivati u početnoj fazi rasta, iako smilje nema posebne potrebe za vlagom. Izdanci poluzrelog drveta se pojavljuju okvirno u julu ako biljku posadite u proljeće. Korenov sistem se formira za četiri sedmice.

Žanje se kada je biljka u fazi punog cvjetanja (Foto: Depositphotos/aga77ta)

"Smilje traži okopavanje, prihranu i eventualno navodnjavanje. Okopavanje se vrši dva do tri puta u toku vegetacije, a ono je od posebnog značaja u prvoj godini. Za brži rast biljaka obavezna je i prihrana, koja se vrši u aprilu. Najčešće je u upotrebi azotno đubrivo i to 100-200 kg/ha", kaže ovaj stručnjak i dodaje da ga treba na kraju, u proljeće, orezati u cilju održavanja oblika i stumulisanja novog rasta.

Žetva i sušenje

U cilju proizvodnje eteričnog ulja, smilje se žanje onda kada je biljka u fazi punog cvjetanja. Cvasti se sijeku iznad prvih listova na dužini od 15 do 20 cm. Ako se proizvodi zbog cvijeta (Helichrisi flos), žanje se kada je trećina cvjetova otvorena, jer je intenzitet boje tada na svom maksimumu.

"Nakon žetve slijedi sušenje, koje se obavlja prirodno ili u sušarama. Prirodno sušenje se obavlja na osunčanom, provjetrenom i zaštićenom mjestu, a u sušarama na temperaturama od 40 do 45 stepeni Celzijusa", kaže savjetodavac.

Maksimalni prinos je između treće i osme godine

Prinos je promjenjiv i zavisi od starosti zasada i od ekoloških uslova lokaliteta. Maksimum se očekuje između treće i osme godine, kada se može požnjeti od sedam do osam tona po hektaru svježeg cvijeta, odnosno 3,5 do četiri t/ha suhog. Za jedan kilogram eteričnog ulja je potrebno približno 750 kg svježih biljaka, odnosno prinos je osam do 12 kg eteričnog ulja po hektaru.

Eterično ulje smilja - od Hercegovine do laboratorije u stanu u Novom Sadu

Ovo bilje se vjekovima koristilo u narodnoj medicini i kozmetici tako što su zlatni cvjetovi potapani u maslinovo ulje i nakon 40 dana balsam koji se tako dobijao koristio se za njegu, rješavanje problema na koži, ali i probleme s ostalim organima. Zato nije ni slučajno što su ga smatrali biljkom vječne mladosti  jer "briše tragove vremena sa lica".

"Smilje je pogodno za rješavanje problema na koži, kao što su ožiljci, strije, proširene vene, popucali kapilari, čak i psorijaza, ali i za probleme s ostalim organima", kaže Hodžić i dodaje da tako ono pomaže pri izbacivanju kamena iz žuči, podstiče probavu, liječi glavobolju, izuzetno je dobar protiv kašlja, bronhitisa, astme, snižava pritisak i holesterol, odličan je za imunitet, a posljednjih godina najčešće se koristi u kozmetici za spravljanje krema i seruma protiv bora.


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Tagovi

Smilje Uzgoj smilja Ljekovito bilje Prinos smilja Sušenje smilja Eterično ulje Prirodna kozmetika Silvija Hodžić


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva