Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine ruža
  • 30.05.2020. 13:30

Kako prepoznati bolesti i štetočine ruža i čime ih zaštititi?

Kod ruže najčešće oboljeva lišće. Najčešće bolesti su pepelnica, hrđa i crna pjegavost lišća, siva trulež cvjeta, a od štetnih insekata lisne vaši i paučinaste grinje.

Foto: Julijana El Omari
  • 2.157
  • 51
  • 0

Ruža za koju mnogi kažu da je 'kraljica cvijeća', posađena na okućnicama, cvjeta od maja pa sve do pozne jeseni. Upravo njena raznolikost oblika i raznobojnost cvjetova može zavarati uzgajivača da pomisli da su žbunovi ruža u vrtu u odličnom zdravstvenom stanju.

Međutim, ovoj, kod nas veoma zastupljenoj vrsti cvjeća, oboljeva uglavnom lišće, a prvi simptomi se često pojavljuju na naličju listova pa su teže uočljivi. Najčešće bolesti su pepelnica, hrđa i crna pjegavost lišća, siva trulež cvjeta, a od štetnih insekata lisne vaši i paučinaste grinje. Zaštitu treba početi sredinom aprila, a prskanja obavljati po potrebi, obično svakih 10 do 15 dana, savjetuje diplomirani inženjer zaštite bilja Dušanka Veljković.

Bijela naslaga na listovima ruže

Ukoliko se bijela pepeljasta prevlaka na licu lista može lako skinuti prstom, radi se o pepelnici ruže. U cilju preventive treba saditi na prozračnom mjestu. Posebno su puzavice ili penjačice osjetljive vrste.

Šta uzrokuje praškaste plijesni i na kojim se usjevima najčešće javljaju?

Za masovnu pojavu pepelnice pogoduje suho i toplo vrijeme sa velikom vlagom zraka i hladnim i vlažnim noćima. U suzbijanju ovog oboljenja efikasni su preparati Stroby i Zato 50 WG.

Narandžaste tačkice na naličju lista

Ako se pojave narandžaste tačke na naličju lista, riječ je o hrđi (Phragmidium mucronatum). Na donjoj strani lišća uočavaju se okrugle crvenkasto-narandžaste pustule. U rano proljeće sa donje strane lišća formiraju se mala uzvišenja narandžaste boje (sorusi) dok se na licu zaraženog tkiva pojavljuju žućkaste ili smeđe pjege. Pred kraj vegetacije narandžasti sorusi postaju gotovo crni, odnosno nastaje predzimska forma bolesti i priprema sadnica za prezimljavanje. Za suzbijanje ove bolesti upotrebljavaju se Bravo i Anracol, predlaže Veljković.

Crne tačkice na listovima

Crnu pjegavost u obliku zvijezde prouzrokuje gljivica Diplocarpon rosea. Ova bolest je prisutna tokom ljeta sa većim brojem kišnih dana kada je povećana relativna vlažnost zraka, koja pogoduje klijanju spora. Oboljelo lišće žuti i opada.

Od fungicida upotrebljavaju se preparati na bazi ditiokarbamata (Antrakol i Mankosav), zatim na bazi triazola (Zato i Bravo). Prska se nekoliko puta u razmacima na nedjelju dana ako je veća vlažnost i temperatura oko 25 stupnjeva ili na dvije sedmice, ako je manja vlažnost.

Siva trulež, prevlaka na cvjetovima i nekroza pupoljaka

Siva trulež (Botrytis cinarea) je veoma raširena bolest koja se jačim intezitetom javlja u vlažnijim i hladnijim godinama. Oboljevaju cvjetovi na kojima su vidljive plijesni i prevlake sive boje. Prska se preparatima Signum, Swtch, Teldor 50.

Lisne vaši

Ružina vaš (Macrosiphum rosea) je masovna štetočina. Uzgajivači, obično početkom maja, primjećuju brojne nježne sitne insekte na mladiim izbojcima, lišću i nerascvjetalim pupoljcima. Veličina vaši je 1,6 do 3,3 milimetara svijetlo zelene boje sa naznačenim tamnijim pigmentima na kraju proširenog dijela tijela.

Zaštitite ruže od lisnih vaši prirodnim insekticidima

Oblici koji se razvijaju iz zimskih jaja nemaju krila i neubičajeno brzo se množe. Sišu biljne sokove, a višak biljnih šećera izlučuju u obliku medne rose koju posjećuju mravi. Tako lisne vaši uzrokuju dvojaku štetu - isisavanjem biljnih sokova bitno zaustavljaju porast cvjetnih izdanaka ruža, a lučenjem viška medne rose pogoduju razvoju gljivica čađavica, napominje ovaj stručnjak za zaštiti bilja.

Vaši se uništavaju insekticidima: Calypso, Actara i Confidor.

Paučina na ružama

Ako ima paučine - znači da su na ružama prisutne grinje. Crveno-smeđi pauci veličine oko 0,5 milimetra mogu se uočiti samo pomoću lupe i to na naličju listova. Naseljenost štetočina prepoznaje se po sivoj boji lista, kao i po paučini koja se formira između listova. Mlade i odrasle grinje sisaju sokove iz biljaka na oštećenom lišću. Za suzbijanje grinja upotrebljavaju se akaricidi Omite i Abastate.


Tagovi

Štetočine Bolesti ruže Uzgoj ruža Štetočine ruža Lisne vaši Pepelnica Paučina na ružama Crna pjegavost Siva trulež


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.