Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvijeće u stanu
  • 11.10.2023. 16:30

Doskočite komšinici s najljepšim cvijećem - kako odabrati odgovarajuće?

Ako ste se našli u situaciji da isti cvijet kod prijateljice ljepše izgleda, možda nije do biljke. Veliku ulogu igra i prostor u kojem se nalazi, namještaj, pa čak i zavjese.

Foto: Depositphotos/Valerii_Honcharuk
  • 358
  • 40
  • 0

Čak i one koji nisu ljubitelji ukrasnog bilja u zatvorenom prostoru, ono zna oduševiti kada je adekvatno i s ukusom odabrano. Od velikog broja cvijetnih vrsta nije jednostavno odabrati one koje će najbolje odgovarati našem mjestu boravka i uljepšati ga.

Ako ste se našli u situaciji da isti cvijet kod prijateljice ljepše izgleda, možda nije samo do biljke. Veliku ulogu igra i prostor u kojem se nalazi, kao i sam namještaj, pa čak i zavjese. 

Važno je znati

Kako bi sami odabrali vrste koje će najbolje uspjeti u datoj sredini, s obzirom na količinu osvjetljenja, temperature i vlage, morate poznavati barem osnovne tih biljaka za navedenim faktorima. Za one koji nemaju iskustva, preporučuju se otporne vrste koje imaju male zahtjeve prema okolini, na primjer hedera, aspidistra i zeleni ljiljan. Ako počnete s njima, uspjeh bi mogao probuditi želju i za uzgojem drugih, zahtjevnijih vrsta.

U prostoriji klasičnih linija veoma lijepo će djelovati cvijeće strogih oblika (Foto: Julijana Kuzmić)

Za početak biste trebali imati na umu da biljke koje potiču iz toplijih krajeva, kao na primjer fikus, traže za svoj razvoj više temperature, dok one iz hladnijih krajeva poput ciklame i hedera vole niže temperature. Biljke s bujnim rastom i cvijetom zahtijevaju više svjetlosti, a sukulente i kaktusi za razvoj trebaju vrlo malo vode.

Presađivanje sobnog bilja u zimskom periodu

U dobro osvijetljenim stanovima možemo uzgajati veliki broj cvjetnih kultura, kao što su filodendron, amarilis, afrička ljubičica i razne ukrasne puzavice. Stanove s manje osvjetljenja također možete ukrasiti dekorativnim cvjetnim kulturama, a u tom slučaju treba birati begoniju, heder (bršljan) anturium (flamingov cvijet) i aspidistra.

Pazite na namještaj

Prilikom izbora, obavezno je posvetiti pažnju veličini i namjeni prostorije, vrsti i boji namještaja, zavjesa, zidova kao i lokaciji izvora toplote.
Treba izabrati one koji će svojim izgledom najbolje odgovarati prostoru kojeg uređujemo.

Tako, na primjer, u prostoriji klasičnih linija veoma lijepo će djelovati cvijeće strogih oblika, kao dracaena, kaktusi i palme.

Posebnu pažnju treba posvetiti slaganju boja (Foto: Magdalena Nenković)

Namještaj u rustikalnom stilu će efektnije izgledati ako ga obogatimo prisustvom pelagonije (muškatle), nephrolepisa (ukrasne paprati) i hedere.

U formi savremenog namještaja dobro se uklapaju lisne dekorativne culture kao dracena, asplenium i sanseverija.

Slaganje boja

Također, posebnu pažnju treba posvetiti slaganju boja, koje ako je uspješno primijenjeno može dati izuzetne efekte naglašavajući određene detalje. U prostoru sa srebrenastim i rozim tonovima efektno djeluje ciklama, roza ili bijelog cvijeta, ili roza aechmea.

Kako sačuvati geranijum i pelargoniju preko zime?

Osim toga mnogo bolje djeluje manji broj pravilno odabranih i postavljenih cvjetova, nego veliki broj različitih vrsta koje izazivaju dojam pretrpanosti i narušavaju izgled cijele prostorije.

S vremena na vrijeme, izgled stana možete osvježiti primjenom novog cvijeća ili buketa rezanog, što će doprinijeti da mjesto boravka postane ugodan kutak.

Izvor: "Kalendar poljoprivrednih radova"


Tagovi

Uzgoj cvijeća Cvijeće u stanu Ukrasno bilje Odabir cvijeća Kaktusi Filadendron Fikus


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Primjer kako ne treba! Uskoro na AK čitajte kako treba držati stariju telad...
Foto: Miljan Erbez