Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove investicije
  • 11.09.2020. 13:50
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Šamac

U najavi izgradnja pet farmi koka nosilja - prilika za nova zapošljavanja i modernizaciju proizvodnje

Poseban značaj pridaje se činjenici da se radi o proizvođaču koji je lider na regionalnom tržištu.

Foto: Depositphotos/ igterex/ilustracija
  • 222
  • 83
  • 0

Načelnik opštine Šamac, Đorđe Milićević, prije dva dana je obišao početak izgradnje farmi za koke nosilje, koje će brojiti 150.000 koka, kada objekti budu gotovi. U obilasku mu je društvo pravio direktor firme "Agreks", Predrag Miličić, stoji na zvaničnoj internet stranici ove opštine.

Vrijednost navedene investicije iznosi pet miliona KM, a riječ je o zatvorenom prostoru površine od 9.000 metara kvadratnih. Za vrijeme završetka radova i planiranje useljavanja, predviđena je 2021. godina, a zamisao je da na farmama radi izvjestan broj radnika sa teritorije ove opštine. 

Firma "Agreks" je vodeća na našim prostorima kada je živinarski sektor u pitanju, kako kaže direktor firme, i u toku je sa aktuelnim trendovima u proizvodnji konzumnih jaja. "Mi smo se odlučili da investiramo u kupovinu pet starijih objekata, u Brvniku. Tu ćemo napraviti kompleks, koji kada bude završen, biti će jedini u našoj zemlji koji će ispunjavati sve kriterije za izvoz jaja na evropsko tržište, prije svega u EU", pojašnjava Miličić.

U planu dalje širenje kapaciteta

Dodaje da preduzeće širi svoje poslovanje po principu koncentričnih krugova. Glavno sjedište je u Donjem Žabaru, a odatle su se proširili i na susjedne opštine, procjenjujući da imaju mogućnost za izgradnju kapaciteta u blizini primarne fabrike stočne hrane i drugih pratećih djelatnosti potrebnih za realizaciju kompleksa ovih razmjera. 

Domaći peradarski sektor u velikim problemima, moguće i gašenje proizvodnje?

Prema njegovim riječima, realizacija investicije dešavati će se kroz dvije faze. U prvoj će se izgraditi tri farme, opremljene modernom i automatizovanom, specijalizovanom tehnologijom. 

"Lokalna samouprava u Šamcu vrlo je profesionalna, što je najvažnije. Do sada se nismo susretali sa klasičnim administrativnim zabranama već smo naišli na brzu i profesionalnu saradnju. Na ovu pogodnost mogu računati i ostali investitori koji otvaraju i ulažu ovdje, na ovom području", poručuje direktor "Agreks-a".

Nova zapošljavanja i nabavke nove opreme

Kako kaže načelnik Miličević, zadovoljan je što se ovdje otvorilo još jedno gradilište, tačnije u povratničkom naselju, mjesnoj zajednici Brvnik. Poseban značaj pridaje činjenici da se radi proizvođaču koji je lider na regionalnom tržištu. U ovom malom mjestu otvoriti će se moderni proizvodni pogon za proizvodnju konzumnih jaja, jedinstven na ovom području. 

"U proteklom periodu, u našoj jedinici lokalne samouprave bili smo na usluzi svim kompanijama koje namjeravaju investirati na teritoriji Šamca. Tu se prije svega radi o proizvodnim ulaganjima, a čiji je rezultat otvaranje većeg broja novih radnih mjesta iduće godine, ali i dolazak jedne od najsavremenijih proizvodnji u tom sektoru, u Bosni i Hercegovini, a koja će doprinjeti uvođenju novih tehnologija", zaključuje načelnik opštine. 

Proizvodnja peradi mora konkretnije da se podrži i da joj se smanje nameti

Takođe, ovim putem još jedan lider proizvodnje u BiH, ali i u regionu, pokreće nove investicije i na taj način šalje pozitivnu poruku da je Šamac otvoren za sva ulaganja, posebno ona proizvodnog karaktera. 

"U predstojećem periodu intenzivirati ćemo aktivnosti na tom planu. I u ranijim godinama, ali i danas, stojimo na raspolaganju "Agreksu". Firma može koristiti lokalne podsticaje, a koji se odnose na zapošljavanje novih radnika i nabavke nove opreme. Očekujem da u predstojećem periodu bude više ovakvih ulaganja", zaključuje Milićević. 


Tagovi

Đorđe Milićević Predrag Miličić Investiranje Farme koka nosilja Izgradnja kapaciteta Administrativne zabrane Tržište EU Regionalno tržište Lider proizvodnje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.