Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • potpora poljoprivredi
  • 07.05.2021. 11:40

Za veterinarstvo 2,5 miliona KM - cilj osigurati plasman BiH proizvoda na strano tržište

Program će i tokom 2021. omogućiti nastavak dijagnostičkog ispitivanja na tuberkulozu, brucelozu i enzootsku leukozu goveda u Federaciji BiH.

Foto: Foto: Bigstockphoto/format35
  • 104
  • 263
  • 0

Vlada Federacije BiH je na juče održanoj sjednici usvojila Program utroška sredstva sa kriterijima raspodjele potpora "Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima - Poticaj za veterinarstvo", a koji je utvrđen Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za tekuću godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 2,5 miliona KM. Ova sredstva će se isplaćivati korisnicima u skladu sa Zakonom o veterinarstvu, stoji u zvaničnom saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede.

Navedeni Program će i tokom 2021. omogućiti nastavak dijagnostičkog ispitivanja na tuberkulozu, brucelozu i enzootsku leukozu goveda u Federaciji BiH, s namjerom da se osiguraju minimalni uslovi za plasman domaćih proizvoda na strano tržište. Također će biti nastavljena realizacija Programa za suzbijanje i kontrolu bruceloze kod ovaca.

Nadležni su usvojili i Informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede o odobrenim transferima za agrarni sektor, utvrđenih Budžetom FBiH za prošlu godinu. Ukupna vrijednost programa je iznosila 87 miliona KM, od čega je realizirano 83.547.847,09 KM, odnosno 96,03 posto.

Duplo manje poticaja nego što je vrijednost uvoza ?!

Podsjetimo, od navedene sume ukupno je realizirano 10.533.099,95 KM poticaja u biljnom i 55.241.822,95 KM u stočarskom uzgoju. Potpore u iznosu od 11.529.488,92 KM dodijeljene su za ruralni razvoj, a 5.955.637,40 KM za ostale vrste finansijskih podrški. Odobreno je ukupno 28.055 zahtjeva za poticaje, od čega 3.312 zahtjeva za biljnu i 23.715 za animalnu proizvodnju, 796 za model ruralnog razvoja, 197 za ostale podrške. Resorno ministarstvo je prošlogodišnji program poticaja provelo u saradnji s nadležnim kantonalnim ministarstvima i poljoprivrednim inspekcijama, federalnim poljoprivrednim zavodima u Sarajevu i Mostaru, Federalnom upravom za inspekcijske poslove i Federalnim ministarstvom finansija.

Juče je takođe usvojen i izvještaj Federalnog ministartstva poljoprivrede o dodijeljenoj novčanoj potpori agrarnom sektoru u okolnostima postojeće pandemije. Dodijeljena su sredstva u iznosu od 8,2 miliona KM, a koja su u skladu s Uredbom o interventnim mjerama. Predviđeno je da 60 odsto potpora bude opredjeljeno za sektor izvoza, a ostatak na ime broja uposlenih. 

Za koga uzgajamo voće i povrće, kad je vrijednost uvoza 320 miliona KM, a poticaja duplo manje?!

Podsjetimo, u našoj zemlji je prema evidencijama preko 2,2 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je 1,6 miliona obradivog. Na tim površinama oko 350.000 seoskih domaćinstava i porodičnih gazdinstava svakodnevno proizvodi voće, povrće, mlijeko, meso.

Nevjerovatan je podatak da je za uvoz voća i povrća u prošloj godini izdvojeno 320 miliona KM, a za unapređenje pomenutih kapaciteta i domaćih poljoprivrednika u cijeloj BiH, predviđeno je (Program poticaja FBiH i RS-a) duplo manje - svega oko 160 miliona KM ?!

Da se samo dio uvoznih potrošenih miliona za voće i povrće usmjerio na domaću proizvodnju, kakvi bi tek rezultati bili ako je u prošloj godini proizvedeno u cijeloj zemlji 130 hiljada tona šljive, 66 hiljada tona jabuke, 23 hiljade tona kruške, 18 hiljada tona grožđa... ?


Tagovi

Poticaji u veterinarstvu Poljoprivredni sektor Finansijske podrške Federalno ministarstvo poljoprivrede Domaća proizvodnja Biljna proizvodnja Animalna proizvodnja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić