Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • podsticaji
  • 07.07.2021. 14:05

Potpore: 110.000 KM namijenjeno za razvoj poljoprivredne proizvodnje

Sredstva su opredjeljena za proizvodnju duvana u listu, organizovani uzgoj povrća, voća i gljiva, ali i za plasteničku proizvodnju. Takođe, biće usmjerena u uzgoj tovnih svinja i junadi, te priplodnih krmača i steonih junica. 

Foto: Depositphotos/blazeofglory
  • 67
  • 112
  • 0

Novčana sredstva za podsticaje, u cilju razvoja poljoprivredne proizvodnje i sela, planirala je iz svog budžeta izdvojiti i Opština Šamac i to u visini od 110.000 KM, a još od 2017. ta lokalna samouprava ažurno odobrava i isplaćuje potpore za ove namjene. 

Iz opštinskog Odjeljenja za privredu i inspekcijske poslove navode da su prošle sezone podsticaji iznosili 130 hiljada KM, a od 2017. visina opredjeljenih potpora kreće se u rasponu od 100 do 130.000 KM. 

"Kontinuirano se radi rebalans budžeta pa će, ukoliko se ukaže potreba, suma biti povećana", rekao je za Srnu načelnik opštinskog Odjeljenja, Predrag Nedić, dodajući da je prošle godine 348 poljoprivrednih gazdinstava predalo zahtjeve, da bi od tog broja njih 344 bilo pozitivno rješeno, tačnije imali su direktne benefite po jednom ili više osnova. 

Prema njegovim riječima, potpore se između ostalog daju za proizvodnju duvana u listu, za organizovan uzgoj povrća, voća i gljiva, ali i za plasteničku proizvodnju. Takođe, biće usmjerene u uzgoj tovnih svinja i junadi, te priplodnih krmača i steonih junica. 

Do sada je isplaćeno 56 hiljada KM, ostatak uskoro !

"Subvencije se daju i za regres troškova analize vađenja krvi krava i bikova, zatim za proizvodnju priplodnih ovaca, uzgoj pčela i za nabavku neophodne opreme u plasteničkoj proizvodnji", precizirao je Nedić. Napomenuo je da će se od ovih sredstava sufinansirati i projekti u poljoprivredi, putem udruženja, a takođe će se raditi na unaprijeđivanju znanja i vještina u seoskim područjima i predviđene su izvjesne vanredne mjere pomoći. 

Svi podsticaji isplaćuju se po osnovu Pravilnika, a načelnik Odjeljenja pojašnjava da su u 2020., po ovim osnovama za isplatu odobrili ukupno 97.936,17 KM. "Od tog iznosa, do sada je isplaćeno 56 hiljada KM, a razlika neisplaćenih podsticaja za proizvodnju duvana, za pčelare i plastenike, trebalo bi da bude riješena u što skorijem periodu", naveo je on, ističući da je cilj njihove loklane samouprave održati kontinuitet i u 2021. godini. 

Kako kaže, poljoprivreda je takva privredna grana koju treba podržavati kroz subvencionisanje zato što se većina stanovništva u našoj zemlji bavi njome, da li kroz osnovno ili dopunsko zanimanje. Nedić je takođe napomenuo da je prije par dana isplaćen i dio potpora u iznosu od 15 hiljada KM, namijenih uzgoju priprlodnih krmača, kao i dio za nabavku opreme za plastenike

Premije za pšenicu dva feninga po kilogramu, ko još dobija potpore?

Podsjetimo, ovogodišnjim Pravilnikom o načinu i uslovima podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji predviđeno je da se i u Bijeljini subvencije mogu ostvariti za podršku organizovanom otkupu povrća, voća i roda duvana za prošlu godinu, otkupu pšenice roda iz aktuelne sezone, potpore za stočarstvo, podizanje novih zasada voća, kao i u plasteničkoj proizvodnji i navodnjavanju, odnosno izgradnji infrastrukture.

"Prethodnih sezona nije bilo podsticaja za pšenicu, a od 2021. planirano je da to bude redovna godišnja mjera, za razliku od dosadašnje prakse", naglasili su iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu u tom gradu.


Tagovi

Podsticaji u poljoprivredi Razvoj sela Poljoprivredna gazdinstva Priplodne ovce Oprema za plastenike Uzgoj krmača Uzgoj pčela Predrag Nedić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.