Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Amarant
  • 23.02.2023. 07:30

Pseudožito: Štir ili amarant sve je interesantniji za proizvođače

Može da se žanje podešenim žitnim kombajnima, a prinos zavisi od snabdjevenosti vodom.

Foto: Depositphotos/pavlo.baliukh@gmail.com
  • 156
  • 26
  • 0

Štir ili amarant je pseudožito koje se uzgaja od davnina, a cijenjen je zbog svojih osobina. U ishrani se koristi zrno koje je bogato proteinima i ne sadrži gluten, ali i mladi listovi koji su bogati vitaminima i mineralima. Za razliku od ostalih hraniva, kod kojih je najbolji dio u ljusci, kod štira su hraniva smještena u unutrašnjosti zrna.

Može da se melje i koristi kao brašno, ali i da se kuha ili za kokice. Lako je probavljivo. Samo tri vrste se koriste u ishrani, a najviše se uzgajaju crveni i ljubičasti. Vrste za zrno narastu do 1,5 m, ukrasne do tri, a za list do pola metra. Zrnati cvjeta od jula do oktobra. Sjeme je sitno, bjeličaste do smeđe boje. Jedna biljka može da formira 100.000 zrna.

Dobro pripremite sjetveni sloj

U početnim fazama razvoja je osjetljiv na mraz pa se sije kada prođe opasnost od njega. Minimalna temperatura za klijanje i nicanje je od 12 do 15ºC. Za rasti i razvoj je optimalna 25ºC. Dobro podnosi sušu i visoke temperature. Vegetacijski period traje od 90 do 160 dana.

Odgovaraju mu plodna i duboka zemljišta, blago kisele do neutralne reakcije. Na isto mjesto dolazi poslije tri godine. Zemljište treba da bude dobro pripremljeno, naručito površinski sloj jer je sjeme veoma sitno i sije se na dubinu od 1,5 cm. Odgovara mu đubrenje stajnjakom i ne treba pretjerivati s dodavanjem azotnog đubriva, jer može izazvati polijeganje.

Štir - hrana za bogove, ljude, životinje, ali i ukras vrtova

Razmak u redu je 30 cm, a međuredni 70 cm. Gustina sjetve se kreće od 150 do 200 sjemenki na m². Obavezno je poslije sjetve obaviti valjanje kako bi sjeme došlo u kontakt sa zemljištem. U početnoj fazi raste veoma sporo i mora se pripaziti da se uništi korov jer će ga zagušiti. Kada dostigne visinu od 30 cm počinje intenzivan rast.

Žetva podešenim žitnim kombajnima

Uspješnu žetvu ćemo imati ako imamo odgovarajuću gustoću usjeva i ako su biljke osušene. Kada je gustoća mala narastu biljke koje su krupne s debelim stabljikama i velikim cvjetnim glavama. Obično se žetva obavlja podešenim žitnim kombajnom u septembru kada se biljke osuše poslije prvog mraza.

Za uspješno čuvanje, zrno se suši na najviše 12 posto vlage. Prosječan prinos bez navodnjavanja se kreće od 400 do 700 kg/ha u zavisnosti od tipa zemljišta, dok se kod navodnjavanja može dobiti i preko 2 t/ha.


Tagovi

Štir Amarant Pseudožito Sjetva štira Sjetva amaranta Žetva štira


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.