Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krompira
  • 02.02.2022. 07:30

Koje biljke štite usjev krompira?

Krompirova zlatica je najznačajnija štetočina krompira. Postoje biljke koje nam mogu pomoći u njegovoj zaštiti

Foto: Depositphotos/LiubovYashkir
  • 845
  • 82
  • 0

Krompir je jedna od poljoprivrednih kultura koja nije zahtjevna kao one kojima moramo obezbijediti uslove za uzgajanje presadnica, ali i on traži itekako mnogo rada, znanja i vremena. Zabluda je da je njegova proizvodnja jednostavna.

Najbolje ga posaditi što ranije, ali treba sačekati da se zemljište zagrije na 7 do 10ºC na dubini od 10 cm. Nikada ne sadite krtole u hladno i prevlažno zemljište, jer može doći do njihovog propadanja. Prema narodnom vjerovanju, on se sadi kada cvjeta maslačak. Prije sadnje uklonite sve duge, tanke i bijele klice s krtola. One će u zemlji truliti. Klice na krtoli treba da su kratke i debele.

Sadnja se obavlja na mađuredni razmak oko 75 cm (od 60 do 85 cm), dok je razmak u redu od 25 do 35 cm. Krtole je najbolje posadit na dubinu od 5 do 8 cm.

Ne sadite u hladnu i vlažnu zemlju (Foto: Depositphotos/alicjane)

Najveći problem kod uzgajanja je zlatica krompira. Ova štetočina se javlja svake godine i može imati nekoliko generacija. Odrasli insekti i larve mogu u potpunosti da unište nadzemnu masu. Često su, pored plamenjače, limitirajući faktor u proizvodnji.

Krumpirova zlatica brzo razvija otpornost na insekticide - koje mjere koristiti?

Veliki broj tretiranja krompira se odnosi na zaštitu od napada zlatice. Razne biljne vrste nam mogu pomoći na prirodan način. One svojim mirisom štite usjev.

Neven

Neven je ljekovita i dekorativna biljka koja svojim mirisom tjera zlaticu i druge štetočine, posebno kada procvjeta. Potrebno je posaditi ga uz usjev. Problem može biti što se neven samozasijava i sljedeće godine vam bašta može biti puna ove biljke.

Dragoljub

Ova cvjetnica će nam pomoći u zaštiti. Sadi se pored krompira. U jesen se može zaorati i dodatno će obogatiti zemljište hranjivim i zaštitnim materijama.

Kadifica

Kadifica je izuzetna cvjetna vrsta koja će tjerati štetočine na površini. Ona također čisti zemljište od nematoda i drugih organizama. Ne treba je saditi blizu samog krompira, jer mu otima hraniva i vodu.

Vratić

Ova biljka ima oštar miris kamfora, a raste kao korov. Sadi se pored krompira i može da se koristi za pripremanje prirodnih insekticida, jer ima toksični učinak na insekte.

Povrće koje štiti

Bijeli luk, hren i korijander su nezamjenjivi zaštitnici usjeva krompira. Tamo gdje je bijeli luk, opada brojnost zlatice, ali i drugih štetnih vrsta insekata kao što su lisne uši, razne gusjenice. Hren se sadi po rubu bašte ili polja. On se širi i zauzima prostor, ali smanjuje populaciju štetočina. Korijander svojim jakim i specifičnim mirisom ne odgovara velikom broju štetočina, a ni krompirova zlatica nije izuzetak.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Neven

Neven

Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suhi cvijet sve se više upotrebljava kao sastojak masti za liječenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih ćelija i kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Hren

Hren

Engleski naziv: Horse radish | Latinski naziv: Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey. et Schreb.

Hren je višegodišnja biljka i uzgaja se zbog zadebljalog podanka (rizoma), a jednogodišnji izboji podanka koriste se za reprodukciju (razmnožavanje). Iz podanka se razvije... Više [+]

Tagovi

Krompir Neven Hren Bijeli luk Biljke kao zaštita Prirodni insekticidi Krompirova zlatica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.