Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 03.03.2023. 13:30

Gusjenice i zlatice skupljaju ručno, povrće đubre koprivom

Dragan Aćimović bavi se organskom proizvodnjom voća i povrća na jednom hektaru, plijevljenjem i kopanjem rješava problem korova, a biljke štiti rastvorima od ljute paprika, bijelog luka ili koprive.

Foto: Depositphotos/adamikarl
  • 253
  • 50
  • 0

Organska proizvodnja je specifičan vid proizvodnje zasnovan na zakonskim odredbama u pogledu, sjemena, zaštite, đubriva. Zasniva se na principu da se tokom cijelog procesa sarađuje sa prirodom, bez obzira da li se radi o manjim ili većim površinama. Ova proizvodnja se bazira na poštovanju ekoloških principa putem racionalnog korištenja prirodnih resursa upotrebom obnovljivih izvora energije, očuvanja prirodne raznolikosti i zaštite životne sredine.

Porodična tradicija

Za Dragana Aćimovića iz Futoga u Srbiji, ovaj vid proizvodnje je porodična tradicija, obzirom da od 2013. imaju certifikat, a dugogodišnje iskustvo njegove porodice pomoglo mu je da nastavi ovaj posao koji nije ni malo lak ni jednostavan. Danas su svi proizvodi sa ovog gazdinstva prepoznati i cijenjeni među kupcima.

Na površini od jednog hektara ima proizvodnju voća i povrća; jagode, maline, višnje i gotovo sve povrtarske kulture. Poslove uglavnom obavljaju porodično i rijetko plaćaju radnike.

Uzgajaju skoro sve povrtarske kulture (Foto: D. Aćimović)

Aćimović kaže da sam proizvodi rasad i ostavlja sjemena od najljepših, najjačih i najzdravijih biljaka čuvajući tako biljni potencijal. Kvalitet i porijeklo sjemena je od izuzetnog značaja u organskoj proizvodnji. Čuvano u adekvatnim uslovima ostat će sposobno za klijanje tokom jedne ili više godina i tada treba obratiti pažnju na klijavost.

"Sjemena mogu da se čuvaju, krupnija kao što je bundevino može i do 10 godina, mrkve oko dvije godine, dok za sjetvu salate koristio uvijek novo sjeme",  kaže naš sagovornik napominjući da pravi kompost i redovno zaorava zelenu masu kojom se zemljište obogaćuje velikom količinom organske mase i mineralnih materija.

Upotreba komposta za obogaćivanje zemljišta jedno je od osnovnih pravila organske proizvodnje.

Đubrivo od koprive

Kao i mnogi drugi proizvođači plijevljenjem i kopanjem rješava problem korova, a biljke štiti sredstvima koja su organski proizvedena kao što su rastvori od ljute paprika, bijelog luka ili koprive.

"Koprivu koristimo kako bismo napravili odlično organsko đubrivo. Potopimo je u bure sa vodom i ostavimo poklopljenu sedam dana ukoliko će se biljke prskati ili 21 dan ako će se zalivati biljke", kaže Aćimović napominjujući da lagano dolazi do procesa vrenja i stvaranja prilično neprijatnog mirisa.

Potopi se kopriva u bure sa vodom i ostavi se poklopljena (Foto: M. Celing Celić) 

Đubrivo dobijeno na ovaj način je veoma jako i prije upotrebe potrebno ga je razblažiti sa vodom u odnosu 1l koprive sa 10 l vode ako je u pitanju zalijevanje, a ukoliko se planira folijarna primjena rastvor treba praviti u razmjerama od 1:10 do 1:25.

"Ne koristimo nikakve insekticide tako da krompirovu zlaticu skupljamo ručno, obilazimo i pregledamo red po red, također skupljamo gusjenice sa listova kupusa, svaka glavica mora biti pregledana. Najčešće svakodnevno tako da u sezoni to radimo od 20 do 40 puta. To zaista zahtijeva puno vremena", kaže Aćimović objašnjavajući da se protiv insekata bore i tako što između povrća ili u redove sade neke ukrasne, ljekovite i začinske biljke kako bi svojim mirisom i aromom zaštitile usjev odbijajući štetočine.

Gusjenice skupljaju sa listova kupusa (foto: D. Aćimović)

"Najčešće sa povrćem sadimo bosiljak, majčinu dušicu, nanu, ruzmarin tako da nam je puna njiva ovih biljaka, a naši proizvodi su pravi domaći sa prepoznatljivim mirisom i ukusom. Na primjer mrkva je slatka, hrskava, ne mora da se ljušti, dovoljno je da se opere jer u njenoj kori nema nikakve hemije", kaže naš sagovornik i objašnjava da su njegovi proizvodi skuplji, ali prinosi su manji, potrebno je mnogo ručnog rada tokom cijele godine, iako je kupovna moć slabija kupaca ima.


Tagovi

Organsko povrće Zaštita koprivom Organsko đubrivo Đubrivo od koprive Dragan Aćimović Čuvanje sjemena


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

KUĆNA BANANA JE TRENUTNO NAJPOŽELJNIJA UKRASNA BILJKA. Potrebno je više od tri godine da se pojave prvi cvjetovi i plodovi. Kako bi vaša banana procvala držite je na mjestu s puno svijetla i visokom temperaturom te se naoružajte strpljenjem... Više [+]