Pretraga tekstova
Padavine, grmljavina, pad temperature očekuju nas ovoga vikenda.
Po jutru se dan poznaje ne vrijedi za ovogodišnji juni koji je započeo s temperaturama nižim od prosjeka i puno padavina. No, već nas danima prže nadprosječno visoke temperature koje će, ipak, malo pasti. Uz pad temperature očekujte i padavine u obliku kiše i pljuskova.
Ova će kiša zasigurno dobro doći povrću, posbno onome koje je zbog poplava moralo biti ponovo sađeno.
Bit će i grmljavina ovih dana, ali, poljoprivrednici se po prognozama naših starih ne trebaju bojati grmljavine u junu jer, što više u junu grmi – to bolja žetva.
U subotu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne ili krajem dana ponegdje u centralnim i zapadnim područjima Bosne su mogući pljuskovi i grmljavina. Jutarnja temperatura od 15 do 20, na jugu od 18 do 23, a najviša dnevna od 30 do 36 stupnjeva, navodi Federalni hidrometeorološki zavod.
U većem dijelu naše zemlje u nedjelju sunčano uz umjerenu oblačnost. Poslije podne i u večernjim satima se očekuju pljuskovi i grmljavina. Jutarnja temperatura od 15 do 21, na jugu do 24, a najviša dnevna od 27 do 33 stupnja.
U ponedjeljak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 23, a najviša dnevna od 24 do 30, na jugu do 32 stupnja.
Dugoročnije gledano, padavine bi se mogle nastaviti još u utorak, a na jugu zemlje i u srijedu. Temperature će biti uobičajene za ovo doba godine.
Tagovi
Agro prognoza Juni Kiša Pljuskovi Grmljavina Žetva
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.