Pretraga tekstova
U većini proizvodnih područja u dubljim slojevima tla ima zimske rezerve vlage.
Temperature tla su dostigle vrijednosti koje su povoljne za pripremu i obavljanje rane sjetve proljetnih ratarskih usjeva, kao i za nastavak procesa bokorenja i ukorjenjivanja ozimih kultura, navedeno je u sedmičnom agrobiltenu RHMZ-a.
Za sjetvu kukuruza, mjerite temperaturu zemljišta - ne zraka?
Prema jučerašnjem mjerenju, 2. aprila, temperature tla na pet centimetara dubine ujutro su se kretale od oko 10 do 12 stepeni, a tokom dana su dostizale vrijednosti od 14 do 18 stepeni, u Bijeljini, Rudom i Trebinju i više od 20 stepeni. Ni večernje nisu padale ispod 10 stepeni. Na dubini od 20 centimetara izmjerene su jutarnje temperature oko 12 stepeni, dnevne do 15, a večernje stepen-dva niže.
Visoke temperature zraka za ovo doba godine, koje traju duži vremenski period, dovele su do ranijeg pokretanja vegetacije i jačanja životnih procesa kod ozime pšenice i drugih niskih ratarskih i krmnih biljaka. Također, pokrenule su cvjetanje kod ranocvjetajućih voćnih kultura što može potencirati veću opasnost od pojave mrazeva.
U većini proizvodnih područja u dubljim slojevima tla ima zimske rezerve vlage, dok je u površinskom sjetvenom sloju tla manje vlage tako da su neophodne nove količine
padavina.
Tokom protekle sedmice uočena je aktivnost insekata. U usjevima uljane repice registrovano je prisustvo repičinog sjajnika. Počelo je i polaganje jaja žitne pijavice u usjevu pšenice.
Kod voćarskih kultura u nasadima voća koji su ušli u faze cvjetanja registruje se prisustvo imaga rutave bube. Što se tiče kruške registrovano je piljenje larvi prezimljujuće generacije obične kruškine buhe, a kod šljive prisutna je crna i žuta šljivina osa.
U pogledu biljnih bolesti u fazama cvjetanja i u uslovima visoke vlažnosti, šljive su osjetljive na infekciju prouzrokovačem monilioze ili sušenja cvjetova, grančica i mrke truleži plodova koštičavog voća. Kod ratarskih kultura u usjevima ozime pšenice utvrđeno je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice, pepelnice žita, lisne i žute hrđe pšenice i mrežaste pjegavosti ječma.
Tagovi
Temperature zemljišta Temperature tla Rana sjetva Proljetna sjetva Vlažnost zemljišta Agrobilten
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.