Sve je izgledalo dobro, redovno ste zalijevali, prihranjivali biljke, listovi su zdravi, no "preko noći" su se pojavile žućkasto smeđe fleke na plodovima?
Ovih se dana mnogi vrtlari žale na uočene promjene na plodovima paradajza. Sve je izgledalo dobro, redovno ste zalijevali, prihranjivali biljke, listovi su zdravi, no "preko noći" su se pojavile žućkasto smeđe fleke.
"Po mojoj procjeni to je fiziološki poremećaj naročito izražen kod paradajza uzgajanog na otvorenom. Čest je u ovim 'promjenama vremena'", rekla nam je Sunčica Dombaj, dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede komentirajući fotografiju niže.
Paradajz s malo zelene mase, plodovi nepokriveni listovima, kolebanja u temperaturi i vlažnosti tla, visoke temperature - sve je to razlog takvih sitnih napuknuća i lošeg razvoja nakon oplodnje (donji dio ploda je drvenast, izgleda kao da je zaražen Botrytisom), smatra Dombaj.
Iako protiv vanjskih temperatura ne možemo ništa, na nekoliko stvari trebamo pripaziti. Biljke treba zalijevati rano ujutro ili kasno navečer, najbolje odstajalom vodom ukoliko ste u mogućnosti. Zalijevajte biljke samo pri tlu, ne po lišću, kako ne bi omogućili širenje bolesti. Također, uklanjajte samo donje listove na paradajzu i zaperke, ne i gornje listove, kako ne bi plodovi bili previše izloženi suncu.
Lijeva fotografija s naslovnice mogla bi pokazivati štetu od smrdibuba (zelene stjenice, lat. Nezara viridula ili Halyomorpha halys) koje su sve češći problem u vrtovima, posebno tokom toplijih mjeseci.
Inače su se javljale u avgustu, ističe Dombaj, kad su plodovi bili zreli i crveni. Ukoliko ste primijetili na naličju lista veliku nakupinu jaja illi hodanje stjenica po biljci, šteta je definitivno od njih.
Oni isisaju sokove iz plodova, a posljedice su sitne, bijele tačkice na površini ploda, deformacije i tvrda područja ispod kožice te gubitak okusa i mogućnost truljenja.
Pripremite se za napad zelene smrdljive stjenice - kako je suzbiti?
Ukoliko uočite mlade stjenice na povrću, što prije ih ručno uklonite kako ne bi napravili značajne štete te kako plodovi ne bi postali gorki i nejestivi. Možete ih potopiti u posudi s vodom. Mehaničko uklanjanje je zapravo najučinkovitije jer insekticidi baš i ne djeluju na ovu štetočinu.
Preporučuje se i primjena prirodnih pripravaka, kao što je neem ulje ili onaj u kojem su se namakali bijeli luk i čili paprike. Za ovaj drugi potrebno je u 1l vode skuhati 2 do 3 ploda čili paprike koje smo prethodno usitnili. Ovo radite u prostoriji s otvorenim prozorom, jer ovisno o ljutini paprike miris može biti vrlo nadražujući tokom kuhanja. Nakon što se ohladi, pripravak procijediti i razblažiti s vodom. Na 1l pripravka dodati 8 do 10l vode i prskati po biljkama.
Budite uporni, strpljivi i redovni s primjenom jer se ove štetočine zbilja teško riješiti. Sretno!
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica