Pretraga tekstova
Konzumiranje kurkume ima brojne koristi za naše zdravlje, a koristi se i u vrtlarstvu. Saznajte za što se sve upotrebljava i na koji se način primjenjuje.
Kurkuma (Curcuma longa) je jedan od neophodnih sastojaka u kuhinjama Južne Azije, a neizostavni je sastojak mješavine začina poznate kao curry. Hrani daje egzotičan ukus, a ima mnoga ljekovita svojstva te se koristi u alternativnim načinima lječenja.
Ovaj začin pun je antioksidansa i antiseptičkih svojstava zbog kurkumina, a sadrži i jedinjenja koja pomažu u borbi protiv raka, poboljšavaju zdravlje mozga, probavu i drugo. A kako piše balconygardenweb, od ove zanimljive biljke korist bi mogli imati i brojni vrtlari.
Pasta od praha kurkume koristi se za tretiranje porezotina i manjih krvarenja rana uslijed ozljeda. Isto vrijedi i za biljke, pogotovo ako se radi o premazivanju rana na drveću i grmlju koje su nastale rezidbom. Pasta od kurkume će spriječiti bakterijske i gljivične bolesti te će ubrzati procese zacjelivanja rane.
Može se koristiti u zaštiti od mrava. Oni je izbjegavaju, a kako biste zaštitili biljke, oko nje posipajte kurkumu, ali i na listove te bilo koje mjesto u vrtu na kojem ih se želite riješiti. Treba napomenuti da je kod primjene ovakvih prirodnih metoda ključna upornost pa ne odustajte lako.
Ukoliko na biljkama uočite praškastu plijesan, takođe im može pomoći ovaj začin. Pomiješajte kurkumu i drveni pepeo u omjeru 1:2 i tom mješavinom pospite zaražene biljke. Posipanje se preporučuje rano ujutro jer će rosa na lišću duže zadržati prah.
Takođe se kurkumom mogu lječiti ugrizi od insekata. Ako vas u vrtu 'bocne' pauk, komarac, mrav, osa ili kakav drugi insekt, u 2 kašike praha kurkume dodajte malo vode kako bi dobili pastu te nanesite direktno na ugriz. Kurkuma se brzo upija u kožu i smanjuje svrbež.
Tagovi
Kurkuma Prah kurkume Korištenje kurkume Curcuma longa Zaštita od mrava Rane nastale ugrizom Praškasta plijesan
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano