Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oštećeni plodovi
  • 20.09.2025. 16:00

Ne bacajte povrće koje ne možete prodati: Kako ga iskoristiti?

Ne znate šta ćete sa plodovima koje niste uspjeli prodati? Bez obzira na razlog, oni se mogu iskoristiti.

Ne bacajte povrće koje ne možete prodati: Kako ga iskoristiti?
Foto: Shutterstock/GobyOneKenobi
69
21
1

U proizvodnji krastavca, paprike i paradajza često se desi da određeni dio plodova ne završi na tržištu. Razlog mogu biti estetski nedostaci, oštećenje od insekata ili grada, prezrelost ili jednostavno prezasićenost tržišta. Umjesto da završe u otpadu, ovi plodovi se mogu iskoristiti.

Neka vam ne bude mrsko zasukati rukave i napraviti zimnicu. Krastavci su odlični za kiseljenje i salate. Paprika je osnova za ajvar, pinđur, papriku u ulju ili punjene paprike za zamrzavanje, a paradajz se lako preradi u sok, sos ili pasirani paradajz za zimu.

Iskoristite ga i za šarenu salatu
Iskoristite ga i za šarenu salatu

Također, oplodove možete prodati kao "drugu klasu" po nižoj cijeni. Mnogi kupci rado kupuju povrće koje je nešto manje atraktivno, ali jednako ukusno. Niža cijena privlači kupce, a vama donosi barem dio prihoda.

Kako paradajz čuvati zamrzavanjem? Evo 4 načina

Ako imate veće količine, uvijek možete donirati lokalnim udruženjima, javnim kuhinjama ili socijalno ugroženim porodicama. Na taj način se smanjuje bacanje hrane, a vi pomažete onima kojima je najpotrebnije.

Ako niste prodali, donirajte
Ako niste prodali, donirajte (Foto: Semin Hamzić)

Viškovi povrća mogu se iskoristiti za ishranu stoke. Goveda i svinje dobro prihvataju krastavac, papriku i paradajz, naravno u kombinaciji s osnovnim obrokom. Ukoliko nemate stoku, komšija će vam biti zahvalan ako mu poklonie, a dobar komšija zlata vrijedi.

Ako plodovi nisu upotrebljivi, mogu se pretvoriti u vrijedan kompost. Tako se hranljive materije vraćaju u zemljište, a vi dobijate prirodno đubrivo za narednu sezonu.

Zašto je kompostni čaj brži i učinkovitiji od običnog komposta? Evo recepta

Uz malo mašte, vidjet ćete da svaki plod ima svoju vrijednost. A, na proizvođaču je da odluči hoće li ga pretočiti u novu namirnicu, jeftiniju ponudu, pomoć drugima ili hranjivo đubrivo za narednu sezonu.

Najvažnije je da trud uložen u proizvodnju ne bude uzalud i da se što manje hrane baci.

Imate li neku drugu ideju kako iskoristiti plodove, podijelite sa nama u komentaru.


Tagovi

Oštećeni plodovi Povrće Zimnica Druga klasa Ishrana stoke Kompost


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Roxy odan pas, čuvar svih životinja i ljudi. S ljubavlju štiti svoj dom i sve koji u njemu žive. Pravi prijatelj – za život! #RuralFoto #životinje