Najčešće je jedemo kao kiselu zimnicu ili svježu na salatu. No, više je načina kako je pripremiti jer, razlozi za konzumaciju su višestruki.
Cvekla je vrlo svestrana namirnica koja se može koristiti i prpiremati na razne načine. Bogata je hranjivim tvarima, a okus joj je zaista jedinstven.
Evo kako je sve možete koristiti.
Uobičajeno se koristi kao kisela zimnica no najzdravije je jesti ju sirovu u obliku salate. Može se naribati i pomiješati s drugim povrćem, poput mrkve i kupusa ili pak jabuke. Dodavanje soka od limuna ili maslinovog ulja dodatno pće poboljšati okus i pomoći u apsorpciji hranjivih tvari.
Popularan je sastojak za svježe cijeđene sokove i smoothije. Ako niste ljubitelj njenog okusa, možete ga "popraviti" sokom od jabuke i naranče, a odlično se slaže i s mrkvom te đumbirom. Njena prirodna slatkoća i nutritivna vrijednost pojačavaju energiju.
Kuhanje i pečenje omekšava njen okus i teksturu. Može se kuhati ili peći cijela, a zatim narezati na kockice ili kriške za dodavanje u salate, rižoto ili kao prilog. Također, može se peći zajedno s gljivama, grahom, krompirom i drugim povrćem gdje daje poseban okus.
Osim uobičajenog kiseljenja, može se fermentirati i koristiti kao probiotik, što doprinosi zdravlju crijeva. Postupak fermentacije je isti kao kod npr. daikona.
Najvažniji je sastojak poznate juhe boršč gdje se kombinira s krompirom, mrkvom i kupusom.
Zbog njenog prirodnog šećera može se dodati slasticama, poput brownieja ili kolača, umjesto, na primjer, tikve.
Može se sušiti u rerni i dehidratoru te samljeti u prah koji se onda dodaje smoothieju, jogurtu, pecivima i tjestenini za pojačanu nutritivnu vrijednost i prirodnu boju.
Cvekla je bogata hranjivim tvarima koje osiguravaju značajne zdravstvene prednosti, a to su prvenstveno antioksidansi, posebno betalaini, koji joj daje crvenu boju te pomaže u smanjenju oksidativnog stresa i upala u tijelu. Oni pridonose zaštiti stanica i smatra se da mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti, uključujući srčane.
Također, sadrži značajne količine nitrata koji se u tijelu pretvaraju u azotov oksid, spoj koji pomaže u opuštanju krvnih žila i snižavanju krvnog pritiska te poboljšanjem cirkulacije. Smatra se i da oni poboljšavaju izdržljivost organizma.
Spoj betain u cvekli podržava zdravlje jetre, pomaže u detoksikaciji i smanjuje masne naslage u njoj. Sirova ili minimalno obrađena zadržava betain bolje nego kuhani oblici.
Bogata je vlaknima, što pridonosi zdravlju probavnog sistema, pomaže u prevenciji zatvora i potiče rast korisnih bakterija u crijevima.
Cvekla ima željeza, ali u manjim količinama u poređenju s nekim drugim povrćem. U 100 grama cvekle nalazi se oko 0,8 mg željeza, što je manje od povrća poput špinata (2,7 mg), blitve (1,8 mg) i leće (3,3 mg), koji su još bogatiji ovim mineralom, a da ne pričamo o crvenom grahu koji na 100 grama ima 8,2 mg željeza.
Međutim, korisna je za zdravlje krvi i potiče apsorpciju željeza zahvaljujući udjelu vitamina C (4,9 mg na 100 g), ali i drugih razloga koje smo već spomenuli.
Kako je vi najradije jedete? Otkrijte nam u komentaru ispod teksta.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica