Pretraga tekstova
Nagle promjene temperature i izmjene vremenskih prilika pogoduju razvoju virusa i bakterija. Pomoći vam mogu "lijekovi" iz špajza
Kada osjetimo da nam neka bolest kuca na vrata, često posežemo i za narodnim lijekovima. Ova će zima biti zapamćena po naglim promjenama vremenskih prilika, a naše zdravlje je tada na udaru.
Temperatura, kašalj, hunjavica su samo neki od simptoma koji se javljaju.
Ljekovito bilje, začini, povrće i voće nam mogu pomoću da ih što lakše prebolimo.
Naš imuni sistem je na udaru raznih virusa i bakterija, a kod problema sa disajnim putevima i bolova u grudima nam mogu pomoći tri sastojka: crveni luk, limun i ljuta paprika, navodi Egy. Preporučuju da se tri glavice crvenog luka narežu na sitno, doda se 6 do 8 cm usitnjene svježe ljute papričice i prelijemo sokom od dva limuna. Ostavi se na hladno mjesto sljedeća 3 h, a zatim istisnemo sok i konzumiramo u malim gutljajima. Ako nemamo svježu ljutu papričicu, možemo dodati manju količinu suve. Nakon što popijete ljekoviti sok, dobro se umotajte, odmarajte i pijte tople čajeve.
Narodna medicina: 10 savjeta kako sniziti tjelesnu temperaturu
Za prehladu i upalu pluća pravi melem su med, bijeli luk i limun. Bijeli luk u čenovima, koji mogu biti cijeli ili krupno isječeni, se stave u šolju. Prelijemo sa medom da ih prekrije i dodamo sok od dva limuna. Ostavi se nekoliko sati. Jede se kašičicom po malo.
Pomoći može i kombinacija oštrog okusa hrena, ljute papričice i meda što je izuzetno efikasno i ima snažno ljekovito djelovanje.
Kako bi zadržao što više eteričnog ulja, veći komad hrena je potrebno izrendati i preliti medom. U tu smjesu se doda dosta nasječene ljute paprike i ostavi da odstoji 1 do 2 h. Konzumira se po jedna kašičica.
Jačina i okus smjese se određuje odnosom hrena i meda s tim da ne smije biti veći od dva prema jedan.
Tagovi
Narodna medicina Protiv temperature Za prehladu Ljuta papričica Melem za prehladu Sirup od papričice Sirup od hrena Hren za prehladu
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!