Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Pregled prema aktivnim tvarima - Sintetički auksini - Derivati fenoksi karboksilnih kiselina

Derivati fenoksi octene kiseline (2,4- D i 2,4,5 – T) otkriveni su početkom drugog svjetskog rata (1940), namjenjeni izvođenju borbenih operacija. Kao takvi odmah su dobili oznaku TOP SECRET i bili čuvani u največoj tajnosti. Zahvaljujući domišljatosti jedne od uposlenica tajnih istraživačkih centara (J.W.Mitchell) koja je strogo čuvanim sredstvom, suzbila obilje maslačka, u tr...

Pogledaj više...

Derivati fenoksi octene kiseline (2,4- D i 2,4,5 – T) otkriveni su početkom drugog svjetskog rata (1940), namjenjeni izvođenju borbenih operacija. Kao takvi odmah su dobili oznaku TOP SECRET i bili čuvani u največoj tajnosti. Zahvaljujući domišljatosti jedne od uposlenica tajnih istraživačkih centara (J.W.Mitchell) koja je strogo čuvanim sredstvom, suzbila obilje maslačka, u travnjaku, u neposrednoj blizini kampa u kojem je boravila, počela su dalja istraživanja i prva primjena herbicida. Ovi rezultati bili su nagovještaj jednog novog, boljeg vremena u poljoprivredi. Po svojoj strukturi predstavljaju derivate octene, propionske ili butirne kiseline s jednim, dva ili tri atoma hlora. I sama činjenica da su i danas nakon sedamdeset godina prisutni na tržištu u velikom broju korištenih tvari (7) i još većem broju sredstava, jasno govori o njihovoj učinkovitosti, sigurnosti i ekonomičnosti. Ova sredstva na biljke djeluju poput regulatora rasta ili biljnih hormona (indol–3 – octene kiseline). Biljni hormoni u malim količinama (auksini, indoli) reguliraju rast čelije i njezino izduživanje. U velikim količinama u biljci izazivaju nekontrolirani rast, prekid sinteze proteina, diobu čelija i zaustavljanje svih tokova u biljci. Često se nazivaju i hormonskim ili auksin herbicidima ili regulatorima rasta. Najvažniji herbicidi iz ove grupe su: 2,4- D i MCPA. Masovno se upotrebljavaju u postu za suzbijanje širokolisnih korova u žitaricama, kukuruzu, livadama i pašnjacima. U Americi i Kini 2,4 – D se (1982) upotrebljavao i kao zemljišni herbicid iako se u tlu vrlo brzo razgradi. Tretman se obavljao dvije sedmice prije sjetve soje. 2,4,5 –T se nakon masovne primjene i ograničenja (dioksin) prestao proizvoditi. Vrlo slični ovoj grupi su derivati fenoksibutirne kiseline (MCPB). Za njih je karakteristično da nemaju herbicidnih svojstava u svom izvornom obliku (svi dervati butirne kiseline). Usvajanjem od strane biljke podliježu procesu beta oksidacije (gubi dva atoma ugljika) i iz butirne prelaze u herbicidno aktivnu octenu kiselinu. Ovaj primjer se u literaturi često spominje kada se objašnjava pojam selektivnosti ili tolerantnosti. Danas su večinom prisutni u složenim sredstvima u formi izomera (P). U tlu se brzo razgrade (1-4 tjedna). Opasni su kada škropivo dospije na druge (širokolisne) kulture. Vjerojatno da se početne reakcije biljke na prisutnost ove grupe herbicida odvijaju u dva smjera. U prvoj etapi dolazi do brze acidifikacije (zakiseljavanja), i to približno unutar jedne minute i gubitka staničnih stijenki. Druga etapa koja slijedi 30-45 minuta, nakon tretiranja povezana je sa sintezom nukleinskih kiselina. Niske (normalne doze) biljnih hormona reguliraju sintezu nukleinskih kiselina i pretpostavlja se da su za iste odgovorni enzimi poznati kao RNA polimeraze. U konačnici nastaju RNA i proteini. U meristemskim tkivima, visoke doze biljnih hormona zaustavljaju sintezu RNA pa tako i proteina. Cijelokupni rast biljke je zaustavljen. Suprotno ovome, visoke doze biljnih hormona u starijim tkivima stimuliraju sintezu RNA pa tako i proteina. Nenormalne pojave na biljkama izazvane nekontroliranom diobom čelija (brojne tumoraste tvorevine) u konačnici dovode do začepljenja provodnih tkiva i postepenog odumiranja. Simptomi djelovanja ovih herbicida najčešće su opisivani kao: hipertrofije i epinastije ili uvijanja stabljike i listova (rukavci).