Osvjetljenom krošnjom može da se smanji napad bolesti i štetočina i osigura bolji rod za iduću sezonu.
Odavno teža godina nije zadesila voćare u cijeloj Bosni i Hercegovini. Među njima su i voćari u opštini Kotor Varoš, koji uglavnom gaje šljivu. Iako je rod izostao, voćari su se itekako interesovali o značaju ljetnje rezidbe koju je potrebno uraditi i kada nema prinosa na stablima.
Predavanje su održali savjetodavci iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, s kojim Udruženje voćara Kotor Varoš godinama ostvaruje dobru saradnju.
Prema riječima Aleksandra Misite iz Resora za pružanje stručnih usluga zelena rezidba mora da predstavlja redovnu mjeru u voćnjacima. U evropskim zemljama, kako je naveo, zimska rezidba spada u korektivnu, dok je ova ljetnja glavna.
"Ona je naročito važna kada nema roda na stablima, a kao što je slučaj u ovoj godini. Voćka koja je nahranjena, naročito mineralnim đubrivima, na primjer, s KAN-om, snagu će da troši na rast novih mladara, a ne na formiranje rodnog pupoljka za narednu godinu. Upravo se ljetnjom rezidbom skida višak grana, posebno vertikalnih koje idu u unutrašnjost krošnje, i koje je zagušuju, sprečavajući da se formira više pupoljaka", kaže Misita, dodajući kako samo s osvjetljenom krošnjom može da se smanji napad bolesti i štetočina i osigura bolji rod za iduću sezonu.
Ovdje se najviše gaji šljiva, a kako kaže predsjednica udruženja Silvana Stojanović, kada je rodna godina, rod se najviše troši na pravljenje rakije na koju su ljudi u ovom kraju navikli.
"Jabuka i kruška se manje gaje, a udruženje svake godine, uspijeva da za više od trideset voćara obezbjedi zaštitna sredstva i sadnice", ističe Stojanović.
Praktični dio rezidbe pokazan je u zasadu Dušana Dule Mutića koji je zasadio šljivu, ali kao i kod ostalih voćara u opštini, ove godine na stablima nema skoro ni jedan plod, dok je ljetnja rezidba u zasadu jabuka, urađena kod Mirze Alagića.
"Imam 500 stabala jabuka. Proljetos sam zasadio i stotinjak šljiva. Ne pršćem mnogo, pojavi mi se čađava krastavost jabuka, a od roda pravim sokove i rakiju", priča Mirza, koji kao i većina voćara ove godine ima problema i s korovima jer je kišna godina idealna za pojačan rast trava i korova.
Na predavanju je bilo i šale pa se vidjelo da za košenje trave i korova ne trebaju uvijek da se koriste mašine. Među korovima kod Mirze je i kopriva, a da se ona može ručno čupati, bez rukavica, svojim kolegama pokazao je Jovo Vasiljević koji je navikao od malih nogu da bere koprivu u šta su se prisutni mogli i uvjeriti.
Fotoprilog
Tagovi
Autor