Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 25.05.2021. 14:05

Zaštitite jabuke i kruške adekvatno - vremenske prilike ubrzale razvoj bolesti!

Čađava pjegavost lista i krastavost plodova jabuke uz pepelnicu, najznačajnije su bolesti jabučastih voćnih vrsta ali velike štete prave i zelene biljne vaši kao i grinje čije su posljedice vidljive i u narednoj godini.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 205
  • 80
  • 1

Ovog proljeća vremenske prilike stavile su pred voćare veliki izazov. Česte kiše i visoka vlažnost zraka idealni su uslovi za razvoj mnogih bolesti i štetočina pa su pravovremeni hemijski tretmani neophodni.

Savjetodavac za voćarstvo, Jelena Nevzatović, rekla je da se u zavisnosti od sortimenta, ali i lokaliteta jabuke trenutno nalaze u fazi razvoja ploda koji su dostigli veličinu od jednog do dva centimetra.

"Višednevni kišni period i visok infektivni potencijal stvaraju pogodnu sredinu za ostvarivanje infekcije prouzrokovačem čađave pjegavosti lista i krastavosti ploda jabuke. Shodno tome, preporučuje se da pred najavljene padavine ili neposredno nakon njih, proizvođači provedu obaveznu zaštitu kontaktnim fungicidima, na bazi aktivne materije mankozeba i ditianona, ali i sistematičnih fungicida na bazi difenokonazola", navela je Nevzatovićeva.

Prema njenim riječima, svi pomenuti fungicidi mogu djelovati i na prouzrokovače pepelnice jabuke, naročito kod osjetljivih sorti kao što su ajdared i jonagold, a za pepelnicu je preporuka i mahaničko uklanjanje i spaljivanje zaraženih grančica. 

Tretmani protiv biljnih vaši i grinja

U toku je i početak piljenja larvi prve generacije jabukinog smotavca, a u cilju suzbijanja njihovog ubušivanja u plodove, ovaj stručnjak savjetuje da je sada pravi momenat za primjenu insekticida ovocidno - larvicidnog dejstva, a najbolje je u tu svrhu upotrijebiti preparat na bazi hlorantraniliprola.

Preporuka je da proizvođači jabuke u narednom periodu obave i vizuelni pregled vršnog porasta na prisustvo zelene biljne vaši, a ako se štetočina registruje onda fungicidnom tretmanu dodati i insekticide. Pored nje, velike probleme u jabučnjacima ali i ostalim voćnim zasadima mogu napraviti grinje, crvena voćna, obični paučinar i rđasta grinja i to posebno kod mladih voćaka.

"One sisanjem sokova, uglavnom na naličju lista oštećuju tkivo. Na takav način smanjuje se sadržaj hlorofila, lišće žuti, a u slučaju jačeg napada i opada. Tokom ljeta, biljka može da izgubi veliki dio mase i u tom slučaju plodovi ostaju sitni, lošeg fiziološkog stanja, a štete nastale u jednoj godini, primjetne su i narednoj."

Kako naglašava, u uslovima visokih ljetnjih temperatura bez kiše, dolazi do ubrzanog životnog ciklusa i smjena velikog broja generacija i u momentu preklapanja svih razvojnih stadijuma, zaštita je veoma teška pa je sa tretmanima obavezno početi na vrijeme. Upravo sada, period poslije cvjetanja i zametanja plodova je prvi značajan trenutak kada treba pristupiti suzbijanju štetnih grinja.

Nevzatovićeva kaže da je njihova brojnost još uvijek mala, a biološki ciklus usporen i da voćari koriste kombinaciju akaricida različitih mehanizama djelovanja uz dodatak okvašivača i upotrebom većih količina vode i to minimum 1.000 litara po hektaru. 

Zabilježene pojave druge generacije kruškine buve

Zaštita kruške u ovom periodu je prema riječima naše sagovornice veoma slična kao i kod jabuke, sa upotrebom istih preparata za suzbijanje prouzrokovača Venturie i pepelnice ali sa bitnom razlikom koja se odnosi na trenutnu pojavu u zasadima kruške.

Kako prepoznati da li je zaustavljena čađava krastavost krušaka i jabuka?

"U usjevima kruške evidentirana je pojava piljenja druge generacije kruškine buve i u cilju njenog suzbijanja savjetuje se korištenje insekticida na bazi piriproksifena uz dodatak mineralnog ulja ili okvašivača. Uz to primjenjivati velike količine vode jer je potrebno biljke dobro okupati da bi se preparati adekvatno nanijeli na voćku", rekla je Nevzatovićeva.

Vremenske prilike tokom cvjetanja koštičavih vrsta, kao i snijeg, vjetar i niske temperature, ostavile su velike posljedice na ove kulture i uništen je veliki procenat cvjetova, a stručnjaci smatraju da u voćnjacima gdje su se šljiva, trešnja i višnja održale, aktuelno vrijeme pogoduje razvoju šupljikavosti lista kod šjive i plamenjače pa se moraju odraditi preventivni tretmani uz kombinaciju sistemika, a zbog pojave šljivine ose i biljnih vaši u program zaštite ubaciti i neki insekticid. 

Važna pozicija zasada

Zbog sve zahtjevnijeg tržišta u smislu kvaliteta, sve veći broj proizvođača opredjeljuje se za intenzivni uzgoj jabuke koji između ostalih agrotehničkih mjera podrazumijeva redovno i pravovremeno sprovođenje zaštitnih tretmana.

Voćar, Boško Filipović, kaže da je početak ove godine bio dosta zahtjevan i nepredvidiv i da je u starijem zasadu imao štete, ali samo zato što je parcela izloženija vjetrovima.

"U mladom voćnjaku nije bilo problema jer je njegova pozicija odlična i zato je veoma važno prilikom podizanja i na te stvari obratiti pažnju. Sada trenutno radimo tretmane protiv venturie i do sad imamo jedan više nego prošle godine ali vjerujem da neće biti većih problema. Sa pepelnicom u mojim zasadima nikad nisam imao problema, a sudeći prema klopkama koje smo postavili vidimo da se pojavio i smotavac", kaže Filipović i dodaje da je jabuka odlično rodila, čak i previše pa su morali raditi hemijsko prorjeđivanje.

"Po stablu je oko 250 plodova, a treba da ih ima dupo manje."

Njegov voćnjak prostire se na tri hektara. Nada se da će sezona po pitanju prinosa i cijene jabuke biti bar kao i prošla koju je kratko opisao kao "nikad bolja". 


Tagovi

Zaštita jabuke Zaštita kruške Bolesti šljiva Venturia Grinje Biljne vaši Hemijsko prorjeđivanje


Autorica

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjerka voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav, a posao novinara pružio joj je mogućnost da upoznam svoj kraj iz drugog ugla.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁