Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 03.05.2021. 14:00

Vrijeme pogoduje razvoju čađave krastavosti, paunovog oka i pjegavosti loze, tretirajte nasade

Nema voćara koji neće pokušati da zaustavi krastavost, zbog koje dolazi do prljanja plodova, njihovog slabijeg kvaliteta i, što je najvažnije, niže prodajne cijene. 

Foto: Bojan Kecman
  • 94
  • 104
  • 0

Uslijed nestabilnih vremenskih prilika, stvaraju se povoljni uvjeti za razvoj krastavosti jabuke (lat. Venturia inaequalis) pa je iz tih razloga poželjno izvršiti zaštitu nasada upotrebom jednog od slijedećih fungicida: Difcor, Argo, Difenzone, Indar 5 EW ili Score 250 EC. U cilju produženog djelovanja navedenim sredstvima, može se dodati jedan od kontaktnih pripravaka: Dithane M - 45, Mankozeb, Star 80 WP, Delan 700 WDG ili Delan Pro, preporuke su stručnjaka Federalnog Agromediteranskog zavoda u Mostaru.

Kako smo ranije pisali, nema voćara koji neće pokušati sve što je u njegovoj moći da zaustavi pomenuto gljivično oboljenje zbog kojeg dolazi do prljanja plodova, njihovog slabijeg kvaliteta i, što je najvažnije, niže prodajne cijene. 

Ukoliko dođe do infekcije, prepoznaje se po mrkim i svijetlo smeđim okruglastim pjegama koje se javljuju na listu, zatim i na plodovima s tim što, u slučaju jače zaraze, može da dođe i do pucanja plodova, naročito kod krušaka. Ako se simptomi pojave na listu i plodu, daljnje suzbijanje je uzaludno. Posljednji čas za djelovanje kombinacijom sistemičnih i kontaktnih fungicida je pojava pjega na lisnoj dršci. Ukoliko se tada i svaki put nakon toga, prije i poslije padavina, ne tretira stablo, dolazi do pojave simptoma i na plodovima usljed čega se stvaraju kraste, po čemu je bolest i dobila ime.

Prijeti opasnost i od Paunovog oka

Prilikom suzbijanja eventualno prisutnih lisnih ušiju, moguće je odraditi tretiranje jednim od insekticida: Teppeki 500 WG, Pirimor 50 WG, Mospilan 20 SG ili primjeniti neki drugi pripravak registriran za ovu namjenu. Pri tom se strogo pridržavati uputa proizvođača.

Nepovoljne klimatske prilike svoj su trag ostavile i na nasadima maslina, gdje je moguća pojava bolesti paunovog oka (lat. Spilocaea oleagina). Zbog toga je savjet stručnjaka u maslinicima upotrijebiti sredstva poput Stroby WG, Nativo 75 WG, Syllit 544 SC ili Quimera WG. U nasadima maslina u kojima još nije izražena cvjetna resa, tretiranje se može odraditi jednim od pripravaka na osnovi bakra, registriranim za ovu svrhu. Kod primjene ovih pripravaka moguća je pojava takozvanog šoka bakra koji se manifestira u masovnom opadanju već zaraženog lišća kao posljedica razvoja bolesti paunovo oko.

Podsjetimo, pomenuto oboljenje najčešće napada listove i to one na donjim djelovima krošnje, a rijetko peteljku lista i ploda te plodove i mlade izboje. Simptomi se ispoljavaju u vidu okruglastih pjega na licu lišća čija veličina varira od 2 do 12 mm u prečniku. Pjege su smeđe - žute do zelene boje poslagane u koncentrične krugove. Na jednom listu ih može biti i više.

Vrijeme pogoduje crnoj pjegavosti loze

U početnoj fazi zaraze pojavljuju se sitnije i teško uočljive tamne pjege koje se kasnije povećavaju i poprimaju tamnosmeđu do crnu boju. Kasnije, kako se temperature povećavaju, oko njih se razvija žuto - smeđi prsten koji je smeđozelenom bojom odijeljen od žuto obojenog središta. Upravo se u ovoj u fazi pjege lakše uočavaju. Kasnije se povećavaju i spajaju, a mogu zahvatiti i cijelu površinu lista. Posljednja faza je lako uočljiva jer pjege na listovima postaju bjelkaste. Na naličju su rjeđe, teško se uočavaju i obično su u formi tamnih nepravilnih mrlja.

Vremenski uvjeti pogoduju takođe i infekciji uzročnika crne pjegavosti rozgve (lat. Phomopsis viticola) na vinovoj lozi, obavezno je odraditi tretman vinograda sredstvima poput Dithane M-45, Pinozeb M-45, Penncozeb 75 DG, Star 80 WP, Manfil 80 WP, Indofil 80 WP, Polyram DF, Folpan 80 WDG, Futura 50 WP, Solofol ili Universalis. Pripravcima se može dodati i neki na bazi sumpora, kao što su Chromosul 80, Thiovit Jet, Kossan WG, Kalinosul 80 WG, Cosavet DF ili bilo koji drugi registriran za ovu namjenu.


Tagovi

Nestabilno vrijeme Krastavost jabuke Gljivično oboljenje Paunovo oko Nasadi masline Crna pjegavost loze Lisne uši Kontaktni fungicidi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.