Pretraga tekstova
Zaštitu obavite po mirnom vremenu i obavezno sa svih strana oprskati kako krošnju, tako i debla voćnjaka.
 
        U voćnjacima koštičavog voća gdje je opalo pola lisne mase, vrijeme je za zaštitu.
Prema preporukama savjetodavaca Poljoprivrednog zavoda USK, neophodno je tretiranje protiv različitih gljivičnih i bakterijskih biljnih bolesti. U nasadima višnje, trešnje i šljive treba promijeniti zaštitu bakrenim pripravcima. No, imajte na umu da je prije same aplikacije, sasušene tzv. mumije potrebno skinuti sa stabla i iznijeti iz voćnjaka.
Podsjetimo, u ovom vegetacijskom razdoblju voćka se priprema za zimovanje otpuštanjem lisne mase, uslijed čega nastaje velik broj ranica na granama. Sve su to potencijalna ulazna mjesta za infekcije gljivičnim bolestima i bakteriozama. Bakar će svojim dezinfekcijskim djelovanjem na stablo smanjiti pritisak bolesti, te ubrzati odrvenjavanje mladica i pospješiti opadanje lišća, što će pak smanjiti mogućnost smrzavanja i pucanja kore.
Zaštitu obavite po mirnom vremenu i obavezno sa svih strana oprskati kako krošnju, tako i debla voćnjaka. Ovaj put nemojte biti štedljivi, utrošite što je moguće više sredstva za zaštitu.
Obavezno ga koristite u preporučenom omjeru i na način naveden u uputama.
Tagovi
Zaštita voća Koštičavo voće Tretiranje voćnjaka Zaštita višnje Zaštita trešnje Zaštita šljive Bakreni prirpavci Poljoprivredni zavod USK Jesenja zaštita voća
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Raste broj voćnjaka u Vlasenici: Podijeljeno 4.800 sadnica za 70 poljoprivrednika
                
                
                
                    Raste broj voćnjaka u Vlasenici: Podijeljeno 4.800 sadnica za 70 poljoprivrednika
                     Sadnja maline u jesen: Zašto je sada pravo vrijeme?
                
                
                
                    Sadnja maline u jesen: Zašto je sada pravo vrijeme?
                     Kako izgledaju plantaže kafe? Evo kako se proizvodi sirovina za naš omiljeni jutranji napitak
                
                
                
                    Kako izgledaju plantaže kafe? Evo kako se proizvodi sirovina za naš omiljeni jutranji napitak
                     Kakvo zemljište voli kajsija i šta treba znati prije podizanja zasada?
                
                
                
                    Kakvo zemljište voli kajsija i šta treba znati prije podizanja zasada?
                     
