Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organski uzgoj krušaka
  • 20.10.2020. 09:50
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Šušnjara

Uskoro domaća Viljamovka sa oznakom "organska" stiže u Njemačku

Zaštita protiv bolesti vršena je domaćim, nekuvanim, mlijekom, sodom bikarbonom, kalijum bikarbonatom i jestivim uljem, a protiv insekata sirćetom sa devet ili 11% alkohola.

Uskoro domaća Viljamovka sa oznakom "organska" stiže u Njemačku
Foto: Bojan Kecman
535
51
1

Ilija Mijatović iz Šušnjara kod Banja Luke, jedan je od brojnih voćara u Republici Srpskoj koji ovih dana peku rakiju od šljiva, jabuka i krušaka. Međutim, njegova se razlikuje od ostalih jer nije primjenjivao hemijska sredstva u zaštiti voćaka.

Zaštita protiv bolesti vršena je domaćim, nekuvanim, mlijekom, sodom bikarbonom, kalijum bikarbonatom i jestivim uljem, a protiv insekata sirćetom sa devet ili 11% alkohola.

"Odlučio sam da krenem u organsku proizvodnju krušaka, ne samo za konzum već ću početi sa sertifikacijom i rakije od krušaka. Već je izvozim, drugu godinu zaredom u Njemačku, našim ljudima koji žive tamo. Imam i spremljenih 600 flaša koje samo čekaju da se ublaži situacija u vezi sa korona virusom. Ubrzo ću podnijeti prijavu u Organic control system, ovlaštenu sertifikacionu kuću, koja ima otvoreno predstavništvo kod nas", kaže Ilija.

Plod kruške u flaši

Ovaj živahni voćar od prošle godine počeo je da proizvodi i Viljamovku sa plodom u flaši. Odmah poslije cvjetanja na izabrane grančice sa bolje razvijenim plodićima stavlja se flaša u kojoj plod raste do zrenja, odnosno, do berbe. Flaša se potom očisti i u nju se sipa rakija koja vremenom upije u sebe aromu ploda.

Treba dobro odabrati granu i plodiće za rakiju

"Mora se dobro znati koja je grana i koji plodići bi trebalo da se izaberu. U svakom slučaju neki će opasti. Ove godine stavio sam oko 600 flaša, plod je ostao u 450. Svaki put sve više učim o tome i mogu da kažem da sam iskusan i poprilično dobro znam koji plod da ostavim", napominje Mijatović.

Zbog mraza manji prinos 

Ove sezone Ilija je ispekao 850 litara rakije od sorte Viljamovka, a od Santa Marije 150 litara. Jačina je 41 stepen jer u inostranstvu teško prolazi jača rakija. Prinos krušaka na jednom hektaru iznosio je 15 tona, a bio bi i viši da nije bilo mrazeva u aprilu.

Mraz trajao skoro 11 sati - štete na voću katastrofalne

"Nisam imao dovoljno vode za orošavanje. Instalirao sam i taj sistem i mogu reći da se dobro pokazao, samo da mrazne noći ne traju dugo kao što je bio slučaj u ovoj godini. Ako mraz traje 12 sati treba i do 600 kubika vode po hektaru, što je mnogo i nedostižno većini proizvođača", zaključio je Ilija.

Mraz će, vjerovatno, postati ograničavajući faktor razvoja voćarstva u narednom periodu i zato će samo uzgajivači koji imaju sistem za navodnjavanje, protivgradnu mrežu i sistem za orošavanje, moći da računaju na stabilnije prinose.


Fotoprilog


Tagovi

Plod kruške u flaši Organic control system Sistem za orošavanje Ilija Mijatović Rakija Viljamovka Prinos krušaka Mrazevi u aprilu


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #priroda Priroda je nešto posebno! Da li to bila planina,rijeka treba je iskoristiti na najbolji način. Upravo tako građani Brčko distrikta koriste rijeku Savu. Uživanje na Savi,vožnja čamcem. Ko kaže da Brčko nema svoje ljepote.... Više [+]