Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti jabuke
  • 25.06.2025. 12:00

Upozorenje savjetodavne službe: Pojavila se bakterijska palež, evo šta činiti

Obavezno orezati sve zaražene grane, plodove i lišće treba sakupiti u vreće i spaliti.

Upozorenje savjetodavne službe: Pojavila se bakterijska palež, evo šta činiti
Foto: Shutterstock/Sergey Dudikov
75
0
0

Ovogodišnja vegetacija donijela je poljoprivrednicima brojne izazove, prije svega zbog vremenskih prilika koje su bile gotovo idealne za razvoj i širenje biljnih bolesti i štetnika.

U voćnjacima se bilježe pojačani simptomi pepelnice, Podosphaera leucotricha, na sorti Idared, dok se kod sorte Golden delicious sve češće uočava mrežasta, odnosno rđasta pjegavost, koja nastaje uslijed nepovoljnih klimatskih utjecaja, patogena, insekata ili pesticida.

"Pjegavost može pokriti veću ili manju površinu ploda čime se smanjuje estetski izgled, a samim tim i tržišna vrijednost", piše Savjetodavna FBiH.

Bakterijska palež posebno brine

Zabrinutost među proizvođačima izazvala je i pojava Erwinie amylovore, bakterijske paleži - bolesti s kojom se mnogi do sada nisu imali problem, a koja se ubraja među najopasnije bakterijske infekcije u voćarstvu.

Kako pojašnjavaju savjetodavci, Erwinia amylovora napada listove, izboje, cvjetove i plodove i oni izgledaju kao da su opečeni vatrom, pa se oboljela stabla mogu i po tome prepoznati.

Zaraženi dijelovi nekrotiziraju i suše se
Zaraženi dijelovi nekrotiziraju i suše se (Foto: Savjetodavna FBiH)

"Bakterija prodire u voćku kroz cvijet, te oni poprime tamnosmeđu do crnu boju, u jesen ne otpadaju nego ostaju na granama sve do kasne zime", navode, dodavši da se bakterija širi tkivom zbog čega znakove zaraze možemo naći i na granama i deblu.

Na tim dijelovima dolazi do promjene boje kore u crnosmeđu pri čemu nastaju rak-rane, te dolazi do pucanja i ljuštenja kore. Prilikom pucanja kore u povoljnim uvjetima za razvoj bolesti, na tim mjestima se javljaju tipične bjelkaste kapljice tzv. eksudat (sluzava masa u kojoj se nalazi bakterija) koji kasnije mijenja boju i posmeđi.

Čađava krastavost "probila" u voćnjacima: Upitan kvalitet ovogodišnjeg roda

"Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da sve grane na kojima se primijeti zaraza trebaju orezati ispod prijelaza iz bolesnog u zdravi dio tkiva 30 cm do 50 cm. Mjesto reza potrebno je premazati 3% otopinom bakrenog pripravka, kako bi se spriječio sekundarni ulazak bakterije u stablo kroz nastale rane", savjetuju.

Obavezno sve zaražene grane, plodove i lišće treba sakupiti u vreće i spaliti.

Dezinficirati alat

Prije svakog reza potrebno je dezinficirati alat koji koristimo 70% alkoholom.

U jesen je preporuka primjena bakrenih preparata registriranih za suzbijanje bakterijske paleži, a s obzirom na to da se ove godine pojavila, narednu vegetaciju je obavezna preventivna zaštita (bakrenim preparatima) i to od početka vegetacije do cvatnje.


Tagovi

Pepelnica Rđasta pjegavost Erwinia amylovore Bakterijska palež Bolesti jabuke


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.