Čim su maslinari tražili, uljare su počele s radom. Prvog dana, nije bilo gužve, a ono što je bitno istaknuti - masline su zdrave.
U hercegovačkim uljarama počela je prerada ovogodišnjeg roda maslina, jedan od najvažnijih jesenjih poslova našeg juga. Tako će i jedna od glavnih tema u idućih mjesec dana biti berba maslina. Među prvima je u maslinike je ušao Josip Matić Lolo iz Broćanca kraj Neuma, predsjednik Hercegovačke udruge uljara i maslinara (HUUM). Brat će ih kaže ove godine po sortama, kako već dođu na red.
"Cilj mi je vidjeti kako se na našem području pojedine sorte ponašaju i kakvi su im randmani (postotak ulja u plodovima, op. a.). Želim sagledati kakvi su pojedinačni rezultati određenih sorti. To radim, prije svega, zbog sebe, ali rezultate neću kriti ni od drugih", rekao je ova najnagrađivaniji bh. maslinar ta Večernji list.
Prvi dan je brao talijansku sortu leccino, koja inače slabije podnosi sušu, pa je bilo i smežuranih plodova, a radman je bio nepunih deset posto. Sadit će napominje i dalje tu sortu, ali ne na kraškom terenu nego u polju.
"Mislim da bi ona bila podloga za sadnju, recimo, na području Višića kod Čapljine, gdje su zemlje duboke, ima čak i podzemnu vodu, na kraškim terenima trebalo bi je stalno zalijevati", naglašava Matić, dodavši kako je brao i oblicu.
S četiri berača, može ubrati oko 250 kilograma, dovoljno za jedan koš u uljari. Zadovoljan je ovogodišnjim rodom ove sorte, plodovi su zdravi, bez uboda maslinove muhe, a randman je bio 14,5 posto.
"Berem postupno, sada mi je u planu berba sorte coratina. Za nju kažu kako je sorta pogodna za škrte terene, pa ću vidjeti kakav je randman od te sorte na području Broćanca, a onda ću nastaviti i s drugim sortama koje imam u svojim maslinicima", kaže čelnik Udruge hercegovačkih maslinara.
Na području neumskih sela Broćanac, Praovice, Prapratnica, rastu i masline stare stotinu i više godina. Inače, značajan dio Matićevih maslina izgorio je prošle godine u velikom požaru.
Čim su maslinari tražili, uljare su počele s radom, rekao je Božo Mustapić, agronom u općini Neum. Prvog dana, kako je rekao, nije bilo neke gužve, a ono što je bitno istaknuti - masline koje su prerađivali bile su zdrave.
Skladištenje i čuvanje maslinovih ulja: Nemojte prepuniti boce
"Solidni su bili i randmani, tako da se može reći da je sam početak bio dobar. Moram naglasiti da je naša uljara u Kiševu u središtu maslinarskog područja općine Neum. Za dopremiti masline do uljare maslinarima treba desetak do petnaest minuta, nešto duže treba maslinarima s Repa, odnosno krajnjeg dijela poluotoka Kleka", kaže Mustapić, naglasivši kako je blizinom uljare ispunjen jedan od preduvjeta za dobro maslinovo ulje.
I ove godine je prerada maslina za OPG-ove s područja općine Neum besplatna. Za maslinare je to velika pomoć jer praktički na kućnom pragu, i to besplatno, imaju mogućnost prerade maslima, što će biti poticajno za razvoj ove grane poljoprivrede.
Tagovi
Autorica