Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • maslina
  • 15.08.2021. 10:00

U osmom mjesecu mlade masline navodnjavajte i do četiri puta

Ne treba zaboraviti ni ljetnu rezidbu, koja u ovom mjesecu podrazumijeva odstranjivanje vodopija i izboja u zoni zemljišta, da bi se rasteretila maslina od potrebe za vodom.

Foto: Depositphotos/gregorylee
  • 118
  • 44
  • 0

Kada je riječ o nasadima maslina, u osmom mjesecu nastavlja se provoditi agrotehnička mjera iz prethodnog, odnosno, navodnjavanje. Ono se radi u cilju osiguravanja uroda. 

Prema riječima stručnjaka iz Federalnog agromediteranskog zavoda, za sigurne prinose neophodno je količinu vode za zalijevanje povećati u zavisnosti od starosti sadnica u odnosu na protekli mjesec. Na primjer, mlade masline treba navodnjavati i do četiri puta po 20 litara. 

"Pojedine sorte u petoj godini od podizanja maslinika već su rodne ili ulaze u rodnost. Njima treba obezbijediti zalijevanje od tri puta u kolovozu sa 50 litara vode", navodi dr.sc. Miro Barbarić. Takođe, ukazuje da se starije masline navodnjavaju dva puta sa tristotine litara vode. Pri tom, količine vode obavezno uskladiti i sa tehničkim karakteristikama sustava za navodnjavanje, kako bi on bio što efikasniji.

Folijarna gnojidba ista kao i u prethodnom mjesecu

Pored navedenog, veoma je važno i uništavanje korova, a ono se izvodi upotrebom herbicida ili košnjom. Ukoliko se kosi jako je bitno kod iznosa biljne mase na mjesto spaljivanja da se ponaša sukladno pravilima održavanja vatre na otvorenom polju. Isto tako moguće je ostaviti je na površini maslinika u svrhu malčiranja, kako bi se smanjilo isparavanje vode iz tla

U ovom mjesecu folijarna gnojidba izvodi se identično kao i u sedmom, sa vremenskim razmacima primjene od deset do petnaest dana. 

"Obično su krajem kolovoza prisutne i jače padavine koje doprinose gnojidbi. Ako se obavlja kao osnovna, u ovom periodu je to moguće sa osvrtom na formulacije sa naglašenim fosforom ili kombinirano dušično - fosforno gnojivo", pojašnjava mr.sc. Marija Prlić. 

Prlić ukazuje da se na karbonatnim zemljištima izvodi sa formulacijama čiji je fokus na kaliju. Također, moguće je dodati minimalne količine dušika u obliku UREA-e, otprilike 200 grama po maslini, kako bi pospješili njeno dozrijevanje.

Upotreba ostalih vodotopivih đubriva i njihovih formulacija, zavisi od proizvođača ili procenta udjela elementa. Stručnjaci napominju da ukoliko se to radi folijarno, jako je važno paziti i na čistoću sapnica raspršivača, u cilju što učinkovitije aplikacije. Čistoća je značajan parametar i kod zaštite maslina pesticidima. 

Obratiti pažnju na štetne insekte

Tekući period je optimalan ako smo se odlučili podignuti nasad koji zahtijeva pripremne radove na zemljištu, poput uklanjanja vegetacije, ali i ravnanja i planiranja terena. Nakon toga, slijedi duboko rahljenje tla, uz primjenu mjere rigolanja. Zatim se radi usitnjavanje zemlje i uzimanje uzoraka tla za agrohemijsku analizu. Analiza nam pomaže kako bi što preciznije utvrdili potrebe za meliorativnom gnojidbom. Provođenje svih navedenih mjera doprinosi popravljanju bio-kemijsko-fizikalnog sastava tla budućeg maslinika.

Poljoprivrednicima se savjetuje i da nastave sa praćenjem pojave maslinove muhe (lat. Dacus oleae) koja ima tri do pet generacija i to pomoću žutih ploča.

Korištenjem atraktanata provodimo ulov pomenutog insekta. "Lovke su punjene hidroliziranim protetinima koje se mijenjaju jednom do dva puta u mjesecu. Maslinova muha je štetnik ploda i ovisno o temperaturama koje se kreću od 35 do 37 °C zavisi i intenzitet njene pojave", navodi Prlić. Zaštita nasada u kolovozu izvodi se na bazi aktivnih tvari fentiona, dimetoata, diazinona, triklofona, tetraklorvinfosa, te fosmetata. 

Cijepljenje ili navrtanje maslina - kako i kada napraviti

Nije samo muha insekt koji predstavlja opasnost. U ovom mjesecu pojavljuju se i skorovače - štetnici maslina na mladim granama, cjepovima i izbojima gdje uništavaju lišće.

Crvenonoga siva pipa (lat. Otiorrhynchinus cardiniger) pripada skupini skorovača koje napadaju maslinu, duga je oko 15mm sa izrazito crvenim nogama. Može se uništiti sabiranjem i trešenjem na rasprostrtu pokrivenu površinu. U borbi protiv nje pomažu sredstva na bazi fentiona, fenitrotiona i fosalona. Također zaprašivanje tla sumporom nedaleko od mlade sadnice, spriječava približavanje pipe usjevu.

Ne treba zaboraviti ni ljetnu rezidbu, koja u ovom mjesecu podrazumijeva odstranjivanje vodopija i izboja u zoni zemljišta, da bi se rasteretila maslina od potrebe za vodom (što čine ovi oblici mladih grana). Isto tako, nakon iznošenja preporuka je spaliti ih, a vodopije koje se ostavljaju na primarnim granama kao rezerva za formiranje i očuvanje krošnje daju plod tek nakon tri do četiri godine starosti. 

Kod upotrebe preparata obavezno je držati se uputa proizvođača o dozama, kao i preporuka agronoma.


Tagovi

Nasad masline Ljetna rezidba Folijarna gnojidba Meliorativna gnojidba Navodnjavanje masline Maslinova muha Uništavanje korova


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞