Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đubrenje voćnjaka
  • 09.10.2022. 07:30

U jesenjem đubrenju voćnjaka nije potreban azot?

Pravo je vrijeme da se stabla prihrane organskim, fosfornim i kalijevim đubrivima. Zašto treba izbjegavati ona koja su bogata azotom?

Foto: Maja Celing Celić
  • 525
  • 70
  • 0

Jesenje đubrenje je od izuzetne važnosti za voćnjake, jer se procesi u voćnim stablima ne zaustavljaju poslije berbe. Voćke tada kreću sa prilagođavanjem na zimske uslove sve dok temperatura ne padne ispod 10ºC, kada ulaze u fazu zimskog mirovanja.

U ovom periodu akumuliraju se hranjive materije do potpunog opadanja listova. Biljka ih intenzivno usvaja, jer će joj one biti neophodne da pokrene vegetativne procese na proljeće. Skladište se šećeri i aminokiseline, ali i minerali. U samom stablu se smanjuje sadržaj vode. Izbalansirna prihrana u ovom periodu omogućuje voćnim stablima da prezime bez gubitaka, u proljeće formiraju više plodova, a utiče i na njihov kvalitet i povećava prinos.

Nisu potrebna azotna đubriva

U jesen obavljamo berbu plodova, opada lišće, a mladari odrvene. Stablo nema potrebe za azotom kao u toku vegetacije. Ovaj mineral aktivira rast korijena, mladara, listova i prvi se unosi u zemlju u proljeće.

Zato je sada vrijeme za primjenu đubriva koja su bogata fosforom, kalijem i brojnim mikroelementima, kao i organskim .

Fosfor doprinosi nastanku složenih aminokiselina i njihovom deponovanju. Kako nije rastvorljiv u vodi, najbolje je da se dodaje prilikom okopavanja do dubine od 15 cm.

Imunitet stabla, nakupljanje šećera i dozrijevanje plodova je pod dejstvom kalija. Neophodan je kako bi se voćka odbranila od nepovoljnih uticaja okoline.

Osim mineralnih , možemo dodati organska đubriva i drveni pepeo, kao i kompost, zreli stajnjak, humus, glistinac. Oni obogaćuju zemljište potrebnim hranjivim materijama, poboljšavaju njegove karakteristike, strukturu, propusnost za vodu i vazduh. Stajsko je bogato hranjivim materijama i poboljšava fizička svojstva zemljišta.

Bogat fosforom i kalijem pepeo od drveta je odličan za prihranu u ovom periodu. Sadrži i željezo, bakar, kalcijum, bor i brojne druge neophodne elemente.

Nakon berbe, slijedi đubrenje 

Primjena đubriva

Unošenje se obavlja u plitkom površinskom sloju zemljišta, a korijen se rasprostire u dubinu. Što je dublje kopanje, to može doći do većeg oštećenja korijena. Zbog toga unijeto đubrivo ostaje u površinskom sloju.

U jesen se primjenjuju organska, mineralna i kombinovana đubriva. Kada su u pitanju organska, za mlada stabla ih dodajemo u količini od jedne kante (misli se na kantu od 10 l, op.a.), dok se za starija stabla ta količina povećava i do pet kanti.

Efikasan način obogaćivanja zemljišta oko stabala je sjetva zelenišnog đubriva, a izuzetno korisno se pokazala gorušica, koja ima i zaštitnu ulogu. Ove biljke možemo uzgajati gotovo tokom cijele godine i njihovom primjenom obogatiti zemljište organskom masom. Sjetva se obavlja u krugu oko stabla, zatim se zelena masa pokosi i ostavlja kao malč koji postepeno oslobađa hranjive materije i minerale.

Gorušica je čistač zemljišta - koristi se kao zelenišno đubrivo i biopesticid

Od mineralnih se preporučuje primjena fosfornih i kalijevih đubriva, a kako smo već rekli, treba izbjegavati primjenu azotnih jer produžavaju vegetaciju i lakše dolazi do izmrzavanja. Kod kombinovanih formulacija uzeti ona koje imaju manji sadržaj azota, a veći sadržaj fosfora i kalija.

Količine prilagodite kvalitetu zemljišta, starosti i rodnosti stabala.

Koštičavim voćkama sada treba dodati kalcij jer je neophodan za stvaranje sjemenih koštica. U slučaju nedostatka ovog minerala dolazi do otpadanja cvjetova prije oplodnje.


Tagovi

Đubrenje voćaka Jesenje đubrenje Prihrana voćaka Đubrenje voćnjaka Đubrenje fosforom Đubrenje kalijem


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.