Relativno bliska budućnost za trajne nasade u EU ne izgleda baš najbolje. Šta čeka poljoprivrednike?
Nakon pogleda na EU ratarsku i stočarsku proizvodnju u idućih deset godina, donosimo i predviđanja Evropske komisije za specijalizirane, trajne nasade.
Prema dokumentu kojeg su objavili protekle sedmice, a možete ga preuzeti ispod teksta, prognozira se nastavak pada potrošnje vina. Štaviše, smanjena dostupnost sredstava za zaštitu bilja, daljnja ograničenja navodnjavanja u nekim zemljama EU-a i nestabilnost zbog klimatskih promjena mogli bi smanjiti i površinu i prinose vinograda, što bi dovelo do velikih fluktuacija i manje prosječne proizvodnje.
Uprkos neizvjesnostima, izvoz vina iz EU-a mogao bi u nadolazećim godinama rasti, iako znatno nižom stopom nego do sada, dok je nivo uvoza u EU i dalje nizak te se očekuje daljnji pad.
Proizvodnja jabuka, breskvi, nektarina i paradajza (koja je botanički voće, op. a.), također će se suočiti s izazovima povezanim s ekstremnim vremenskim prilikama, sve većim troškovima energije, ograničenjima upotrebe pesticida i izbijanjem štetnika.
Zbog ovih faktora, sektor jabuka u EU-u mogao bi izgubiti konkurentnost i smanjiti površine. Istovremeno bi se njihova potrošnja po glavi stanovnika u EU mogla povećati zbog preferencija potrošača da jedu više voća. Predviđa se da će proizvodnja breskvi i nektarina u EU-u pasti do 2035., budući da se i potrošnja smanjuje zbog veće konkurencije drugog voća.
Troškovi energije dodatni su ograničavajući faktor za razvoj proizvodnje svježeg paradajza u nekim zemljama EU poput Nizozemske. Međutim, nove investicije u Španiji i Portugalu mogle bi dovesti do većih prinosa i površina pod uzgojem paradajza za preradu. Smatra se da bi trgovinski učinak i za svježu potrošnju i za preradu, mogao ostati kao sada, pri čemu bi EU bio snažan neto uvoznik svježih i neto izvoznik prerađenih, posebno proizvoda visoke vrijednosti kao što su umaci od pelata i sl.
Kada je riječ o svježoj potrošnji, i dalje se više traže sorte male veličine, dok se ukupna potrošnja smanjuje.
Ppredviđa se da će površina zemlje pod maslinama ostati stabilna, ali klimatske promjene dovest će do nestabilnosti u prinosima i kvaliteti ulja. Ovi negativni utjecaji mogli bi se smanjiti kako uvođenjem otpornijih sorti, tako i promjenama u proizvodnim sistemima (prema intenzivnijim), zajedno s istraživanjem i inovacijama, mogli bi smanjiti negativne učinke.
Oprečni trendovi potrošnje trebali bi se zadržati širom EU-a, s padom u glavnim zemljama proizvođačima zbog viših cijena, ali se očekuje rast u drugim EU zemljama zbog sve veće popularnosti mediteranske prehrane i kampanja za podizanje svijesti o zdravlju koje promiču prednosti maslinovog ulja u odnosu na druge masnoće.
Do 2035. se predviđa uzlazni trend ukupne vrijednosti poljoprivredne proizvodnje. Nakon pada s trenutno visokih nivoa, cijene inputa mogle bi nastaviti rasti sporijim tempom, u skladu s prošlim trendovima. To bi se moglo ublažiti usvajanjem učinkovitih praksi i daljnjim povećanjem produktivnosti.
EU do 2035.: Past će proizvodnja mesa i šećera? A žitarice i mlijeko?
Na temelju razlike između vrijednosti proizvodnje i promjena u troškovima, prihodi će nominalno rasti. Njihov će razvoj ovisiti o kretanjima inflacije i razini konkurentnosti EU u usporedbi s globalnim tržištima, što bi moglo dodatno utjecati na cijene.
Uprkos ograničenjima, neka daljnja povećanja produktivnosti mogla bi se postići mehanizacijom i automatizacijom. Očekuje se da će sve to, uz sektor koji nije atraktivan i ima promjenjivu dobit, uzrokovati daljnji pad radne snage u poljoprivredi.
Dokumenti
Tagovi
Autorica