Pretraga tekstova
Tkivo unutar pjega odumire i ispada, pa list dobija rupičast izgled. Broj pjega na jednom listu može biti čak do nekoliko desetina i u tom slučaju ono opada.
Gljivica Stigmina (Clasterosporium) carpophila napada koštičave vrste voća (trešnja, višnja, šljiva, breskva, kajsija). Simptomi napada se javljaju na listu, pupoljcima, mladarima i plodu, navodi stručnjak za zaštitu bilja Poljoservisa Knjaževac Živorad Jovanović.
Na listu se pojave crvenkaste pjege sa tamno smeđim rubom i klorotičnom aureolom. Tkivo unutar pjega odumire i ispada, pa list dobija rupičast izgled. Broj pjega na jednom može biti čak do nekoliko desetina i u tom slučaju ono opada. Kod oštećenih je smanjena fotosinteza. Ako se zaraza proširi na lisnu dršku, dolazi do prijevremenog opadanja lišća.
Na plodu kod višnje i trešnje gljivica prodire sve do koštice i dovodi do truljenja ploda. Kod kajsije i breskve pjege su crvene boje. Kasnije plodovi dobivaju kraste i bradavice tamno crvene boje. Ispod pjega se formira plutani sloj kojim se spriječava prodiranje patogena. Veličina plodova se ne smanjuje, ali se gubi tržišna vrijednost, ističe Jovanović.
Na mladarima se javljaju pjege kao i na listu. Iz pjega na mladarima i pupoljcima se stvaraju rak rane sa smolom. Patogen prezimljava u pukotinama na granama i pupoljcima. U proljeće, poslije produženog vlažnog vremena dolazi do klijanja spora i zaražavanja lišća i mladara. Optimalne temperature za širenje zaraze su od 15 do 27ºC.
Kod suzbijanja prouzrokovača šupljikavosti lišća najbitniji period je jesen i proljeće. Kada opadne više od 70 posto lišća, zasade tretirati bakarnim sredstvima: aktivne materije bakar oksiklorid ili bakar hidroksid ili bakar oksid, savjetuje knjaževački stručnjak.
Kako smo ranije pisali, u jako kišovitoj godini bolest je teško u potpunosti zaustaviti, isključivo ako se uselila u zasad, jer je tada njen infektivni potencijal visok. Treba nastojati prskanja obaviti pred kišu ili ako dopusti vrijeme u početku kiše.
Izvori
Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije
Tagovi
Šupljikavost lišća Bakar oksid Crvenkaste pjege Živorad Jovanović Pagogen Bolest voćki
Autorica
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabu... Više [+]
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti
Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabuke, kruške, šljive i drugo sezonsko voće. Plodove uništavaju snažnim čeljustima, ostavljajući ih neupotrebljivim, što voćarima nanosi značajne gubitke.
Osim štete u voćnjaku, stršljenovi su i ozbiljna opasnost za ljude. Njihov ubod može izazvati jaku bol, otok, alergijsku reakciju, a u težim slučajevima čak i životnu ugroženost. Za razliku od pčela, stršljen može ubosti više puta, pa susreti s njima nisu nimalo bezazleni.
Jednostavna zamka od plastične flaše
Srećom, postoji vrlo jednostavan način da se smanji njihov broj u voćnjaku – zamka od obične plastične flaše. Postupak je brz i ne zahtijeva posebne troškove:
Flašu prerežite nešto iznad pola.
Gornji dio okrenite naopako i vratite u donji dio, tako da otvor formira lijevak prema unutra.
Zamku okačite na stablo voćke ili postavite u blizini.
Kao mamac sipajte malo piva ili voćnog soka – najbolje rezultate daje pivo.
Privučeni mirisom, stršljenovi lako ulaze u zamku, ali put nazad ne mogu pronaći. Nakon samo nekoliko sati u njoj se može primijetiti veliki broj uhvaćenih insekata.
Efikasna i sigurna metoda
Ova metoda je jednostavna, jeftina i efikasna, a pri tome ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Postavljanjem nekoliko ovakvih zamki voćari mogu značajno smanjiti broj stršljenova i sačuvati svoje voće, ali i sigurnost u voćnjaku.