Pretraga tekstova
Za pravilan uzgoj badema bitno je osigurati dovoljne količine vode u vrijeme intenzivnog rasta mladica i plodova.
Badem je drvenasta biljka iz porodice ruža, jestive jezgre ploda. Stablo doseže veličinu od četiri do devet metara, a krase ga bijelo ružičasti cvjetovi i koštuničavi plodovi. Ima duguljaste, šiljaste i na rubovima nazubljene listove. Cvate već od januara. Njegovo stablo je srodno breskvi, šljivi i marelici, no za razliku od spomenutih voćki kod kojih se upotrebljava meso ploda, badem daje sjemenke. Postoje mnoge vrste koje se međusobno razlikuju po okusu. Dok se slatki badem koristi u preradi, iz gorkih sorti se proizvode različiti ekstrakti. Plodovi sadrže kvalitetne masnoće, bjelančevine, ugljikohidrate, mineralne i vitamine.
Da bi postigao dobru kvalitetu, u vrijeme dozrijevanja plodova zahtjeva mnogo svjetla i topline.
Oštećenja od niskih temperatura kod nekih sorti nastaju pri -27°C. Cvjetovi neposredno prije otvaranja mogu izdržati temperaturu i do -4°C, dok mladi zametnuti plodovi stradavaju na temperaturi od -1°C do -2°C. Badem vrlo dobro podnosi visoke temperature i do 50°C.
Za pravilan uzgoj bitno je osigurati dovoljne količine vode u vrijeme intenzivnog rasta mladica i plodova.
Zelene grane/Raf Production za N1, novinarka: Lana Fazlić, snimatelj: Mirza Hodžić, montažer: Amel Begić
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Badem Bjelančevine Ugljikohidrati Plodovi badema Koštuničavo voće
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Još nije kasno za sjetvu krompira... #sjetvakrompira
Jasmin Hodžić
prije 1 tjedan
Mi u Srednjoj Bosni znamo saditi i 20.og maja ! Ja sam sadio 2ha na taj datum i odličan prinos je bio 👍 Mi u Srednjoj Bosni znamo saditi i 20.og maja ! Ja sam sadio 2ha na taj datum i odličan prinos je bio 👍