U Kecmanskoj dolini, u selu Drinić, na 400 stabala, rod šlijva je, malo je reći - fantastičan!
Bosanski Petrovac poznat je kao idealno podneblje za uzgoj šljiva, najviše savke, odnosno, požegače. Ove godine, rod ove, ali i ostalih sorti, odličan je u većem dijelu opštine. Dobrom rodu najviše se raduju domaćini jer će opet biti dobre rakije, po čemu je ovaj kraj, takođe, poznat.
Kod Dejana Kecmana, u Kecmanskoj dolini, u selu Drinić, na 400 stabala, rod šlijva je, malo je reći - fantastičan! Od težine šljiva, pojedine grane su se polomile, a po stablu će biti i više od 100 kilograma ploda.
Kod ovog voćara rod ne izostaje jer, osim redovne rezidbe i dobre ishrane, najviše u vidu ovčijeg stajnjaka, vjetar zvani "noćnik" svake godine otjera mraz koji često bude uzrok slabog ili nikakvog roda u većem dijelu sela. U svom zasadu ima najviše stabala čačanske rodne i Stenleja, a nađe se i poneka savka koja ni ove godine nije iznevjerila.
Kompletan rod u Kecmanovom šljiviku, koji je najbolji voćnjak, ne samo u ovoj opštini, već i jugo-zapadnom dijelu RS, pa i BiH, upotrijebiće se za pravljenje rakije, a tako će da bude i u ostalim selima, u kojima se uglavnom i gaji savka. Ove godine rodila je u gradu i svim selima što nije bio slučaj prošle i prethodnih godina.
Iako ovu staru sortu napada virus šarke, moguć je njen uzgoj i to tako što bi stabla trebalo redovno da se orezuju, kreče, prihranjuju stajnjakom ili mineralnim đubrivima i pršću bakrom i ostalim sredstvima koja će da održavaju stabla u dobroj kondiciji.
To znaju i u Koluniću, selu u federalnom dijelu opštine, u kojem je savka dominantna sorta za uzgoj jer se od nje prave najbolja rakija i pekmez. Zbog specifičnog položaja sela, koje se nalazi u podnožju planine Osječenice, Nikola Nenadić i Vita Latinović i ove godine braće plodove sa starih stabala savke, a dobro im napreduje i novi zasad. Acqua di Vita, rakija koju proizvode i koja je u Srbiji svrstana među najbolje, ove godine proizvešće se u još većoj količini.
Savka je cijenjena šljiva i njena cijena nije niska, uzimajući u obzir ostale sorte. Za kilogram pokupljene šljive, u vrećama, pojedini stanovnici traže i 1,10 KM što je i do 30 pfeniga više u odnosu na rodnu ili Stenlej koja se otkupljuje, npr. u banjalučkom kraju.
Sad voćarima jedino preostaje da, ako žele veću mogućnost da imaju rod i naredne godine, nakon berbe prihrane stabla sa stajnjakom ili mineralnim đubrivom, kao i da ih okreče, ne na proljeće, već u novembru ili decembru.
Fotoprilog
Tagovi
Autor