Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šljiva
  • 08.08.2023. 09:00

Šljiva jedne izdala, druge nagradila - sve će u izvoz

Gdje će šljive roditi ako ne u Gradačcu, čiji su zaštitni znak. Najveći proizvođač šljive u BiH, zadovoljan - kako je moglo biti, dobro je.

Foto: Raif Čolić
  • 375
  • 72
  • 0

Dok širom zemlje voćari ove godine uglavnom zbrajaju štete, u šljiviku najvećeg proizvođača ovog voća u Bosni i Hercegovini, Raifa Čolića, "nema zime". Čačanka je već obrana, a na red dolazi Stanley čija će berba početi za nekoliko dana.

A, gdje će šljive roditi ako ne u Gradačcu, čiji su zaštitni znak. Podsjetimo, nepovoljni vremenski uslovi su u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine, umanjili prinos šljive za 40 i više procenata. Čak i ono što su uspjeli spasiti ne zadovoljava kvalitet pa su mnogim proizvođaima stigle reklamacije na plod koji brzo truhne. S druge strane, ima i onih koji bilježe dobar rod. 

Posao za 40 sezonaca

Na Čolićevoj plantaži šljiva u Mionici zasadi se prostiru na oko 23 hektara, a u rodu nisu samo oni od prije dvije godine i to 2-3 ha. Roda ima i bit će ukupno, prema procjeni ovog voćara od 320 do 340 tona. To je otprilike i njegova všegodišnja prosječna proizvodnjia. 

"Uskoro će, u srijedu ili četvrtak već, početi berba sorte Stanley. Zaštitu smo redovno provodili i što se tiče bolesti nema šteta. Međutim, led nam je uništio dosta roda, ali dobro je", kaže Čolić.

U prvoj berbi agnažirao 40 sezonaca

S radnom snagom ove godine problema nema, barem za sada. Na platnom spisku je u prvoj berbi bilo 40 sezonaca, a kroz šalu dodaje da ni sam ne zna jesu li svi brali svaki dan. Riječ je većinom o konzumnoj šljivi, pa mehanizacija ovdje ne ulazi kada plodovi dozriju. Šljive se beru ručno, a većina roda ide na inozemno tržište.

Rodili kornišoni kod Ćerimića, traže 10 berača

"Ovogodišnja otkupna cijena šljive je od 80 feninga do jednu marku", kaže Čolić i dodaje da je velika sredstva uložio u zaštitu, ali od leda ih nije mogao spasiti.

I Brčaci spasili šljive

I na području Brčko distrikta ovogodišnji rod šljive je zadovoljavajući, barem kada je riječ o čačanki, koja većinom ide za izvoz.

Tamošnji voćari navode kako je umanjen rod sorte Stenley, koja je najrasprostranjenija na prostorima Distrikta. Ni kvalitet roda ove sorte u brčanskim šljivicima nije na nivou, na što uticali ovogodišnji nestabilni vremenski uslovi. Ipak njeno puno sazrijevanje očekuju polovinom avgusta, kada će stanje preciznije moći da ocijene. 


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Tagovi

Šljiva Rod šljive Cijena šljive Mionica Gradačac Raif Čolić Sezonci Berba šljive


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Više od dva miliona mraka za septembarske premije za mlijeko! Posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS danas je isplaćenp 2.267.256 KM po osnovu premije za mlijeko za septembar 2023. godine, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šum... Više [+]