• Uzgoj voća
  • 27.05.2020. 11:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Bronzani majdan

Ševo: U voćarstvu vidim mogućnost dodatne zarade

Nakon malina, Miroslav Ševo, odlučio je da se bavi i uzgojem šljiva. Jedan je od rijetkih mladih ljudi koji ne želi da napusti selo i da se otisne u inostranstvo.

Foto: Bojan Kecman
  • 147
  • 27
  • 1

Na obroncima brda iznad Bronzanog Majdana, varošice udaljene oko 30 kilometara od Banjaluke, u plodnu zemlju ušuškalo se oko 350 sadnica šljiva, sorti Čačanska rodna i Stenley.

Prije dvije godine, posadio ih je mladi Miroslav Ševo, rodom iz Drvara, jedan od rijetkih momaka iz ovog mjesta, koji nije otišao trbuhom za kruhom u inostranstvo već je odlučio da ostane i bavi se voćarstvom. I to uzgojem šljiva, vrste koja je najviše usađena u um ljutih Krajišnika jer se od nje pravi najpopularnija rakija na ovim prostorima. Nema kuće u selima koja nema barem jednu šljivu u dvorištu.

Majdan je najbolje mjesto za život

"Ovde sam došao, oženio se, imam djecu i meni je Majdan najbolje mjesto za život. Nema čime se nisam bavio. Borim se kao i svi ostali, a u voćarstvu vidim mogućnost dodatne zarade, volim taj posao i jednostavno se osjećam dobro kada oko šljiva kosim travu, savijam grane, frezam i slično", priča Ševo koji, osim šljiva, uzgaja i maline, sortu Miker.

Što je dobro znati o sadnji i uzgoju maline?

Krče se malinjaci u cijeloj BiH

Uzgoj malina, jedno vrijeme, bio je popularan u mnogim opštinama. Međutim, pad cijena "crvenog zlata" posljednjih godina, uz loš sadni materijal, doveo je do masovnog krčenja malinjaka u Republici Srpskoj, ali i u Federaciji BiH.

I Miroslav je imao velikih problema zbog lošeg sadnog materijala malina koji je kupovni ili je dijeljen proizvođačima. Najviše problema bilo je sa rakom korijena maline što je dovelo do situacije da mnogi odustaju od proizvodnje i orijentišu se na uzgoj drugih vrsta.

Šljiva nije komplikovana za uzgoj

Tako u posljednje dvije, tri godine, sve više farmera u banjalučkoj opštini, odlučuje se za uzgoj kornišona ili podizanje zasada šljiva. Šljiva nije teška za uzgoj, nema mnogo tretmana, vrlo lako se prodaje za konzum, rakiju ili pekmez. Jednostavno, postala je deficitarna vrsta jer je podložna štetama od ranih mrazeva, a i sortna struktura nije dobra jer preovladava savka, odnosno, požegača, koja se sve više suši i sve manje je ima u voćnjacima jer je napada šarka virus.

Zasad je mlad, ali je u planu proširenje

"Moj zasad šljiva je mlad i planiram da ga proširim. Sorta Stenley dobra je za sve namjene, a rodna za rakiju i pekmez. Stanje u voćnjaku je dobro iako sam ove godine imao manjih problema sa snijegom i mrazom. Razmišljam o tome kako da se izborim sa njim jer će, u narednim godinama, voćarima najveći problem biti mraz, a manje suša", ističe Miroslav.

Ne koristi pesticide i nema problema sa štetočinama

Prema njegovim riječima, sve je manje radne snage po selima, mnogi mlađi momci otišli su u inostranstvo i ne planiraju da se vraćaju nazad. Sad sve teže mogu da odigraju fudbal ili partiju košarke na školskom igralištu jer nema omladine.  Zato bi primjer ovog proizvođača trebalo da slijede i drugi.

Nije sreća kad radiš za drugog u dalekom svijetu, a ostaviš svoju dedovinu, da obraste korovom. Sunce nigdje lijepo ne sija kao u kraju u kojem si se rodio i korijenje pustio. Možda će pandemija korona virusa uticati i dalje na ljude da se vrate selu i da počnu više obrađivati zapuštene njive i voćnjake.

Student građevine, ne odustaje od života na selu

Ovaj vrijedni mladić, osim šljiva i malina, ove godine uzgaja i tri duluma krompira. Pošto na parceli stalno duva vjetar, a zemlja je plodna, nijednom nisu korišteni pesticidi i nema problema sa krompirovom zlaticom. U narednom periodu Miroslav planira da konkuriše i za podsticaje resornog Ministarstva i Centra za razvoj sela Banjaluka.


Fotoprilog


Tagovi

Zasad šljive Uzgoj voća Miroslav Ševo Dodatna zarada Krčenje malinjaka Uzgoj malina Sortna struktura Zapuštene njive Zapušteni voćnjaci Čačanska rodna Stanley


Autor

Bojan Kecman

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.