Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kraj ljeta
  • 11.09.2022. 10:30
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Srebrenica

Seoske avlije mirišu na pekmez i sirće od jabuka

Skoro u svakoj avliji čuju se mašine za mljevenje jabuka i gori vatra ispod bakrenog kazana

Foto: Sakib Smajlović
  • 134
  • 11
  • 0

Nakon što su iskoristili sunčane dane za košenje livada i prikupljanje zimske hrane za stoku, mještani srebrenička sela ovih dana angažirani su na proizvodnji pekmeza i sirćeta od jabuka za svoje potrebe, ali i za tržište. Skoro u svakoj avliji po cijeli dan čuju se mašine za mljevenje jabuka i gori vatra ispod bakrenog kazana u kojem se kuha pekmez.

Mirisi sokova i pekmeza do kasnih večernjih sati šire se selom Gostilj, nedaleko od Srebrenice, a nerijetko ga vjetar nanese i u sam grad. Rani su ovo vijesnici da nam jesen stiže, pa stanovništvo ubrzano priprema zimnice i slatko od prispjelih plodova. 

Česta kontrola

Kako su to i naši preci praktikovali, u avlijama zatičemo vesele ekipe u proizvodnji. Vrijedno rade, ali ne nedostaje smijeha, nadmudrivanja pa pomalo i zadirkivanja. U dvorištu Hidajeta Merdžića i Huseina Delića, Mirsade Gušić i njene snahe Mirsade Sandžić u proizvodnji pekmeza angažirane su kompletne porodice, a u pomoć su pritekle i komšije Raza Garaljević, Advija Smajlović, Nermina Jahić i drugi.

Hana i Advija zadužene za kontrolu pekmeza

Svi imaju svoja zaduženja, Huseinova supruga Hana Delić i rođaka Advija Smajlović zadužene su za kontrolu pečenja i degustaciju pekmeza.

"Za kvalitetan pekmez potrebne su zdrave, oprane, slatke i kisele jabuke, kazan od kvalitetnog bakra i tiha vatra. Sok od jabuke kuha se po nekoliko sati uz čestu kontrolu sve dok ne dobije svoju gustinu", pojašnjava Hana. 

Kaže da je "ispekla zanat" dok je još bila djevojčica, a osnovne korake u pripremi naučila od svoje majke Mine, ali i drugih starijih žena rodnog sela Džile kod Srebrenice. Istu praksu u proizvodnji pekmeza stekla je i Advija, učeći od rahmetli majke Emine u rodnom selu Gostiljj.

Ručno cijeđenje

Sjećaju se da su se tada jabuke gredom drobile u drvenom koritu, a komina cijedila ručno u velikom drvenom stroju i to se radilo po cijeli dan. Znaju da je dosta vremena i snage  trebalo da se izdrobi i ocijedi jabuka i takva dođe do kazana.

Proizvodnja pekmeza danas je brža i jednostavnija

Danas električne mašine samelju i ocijede jabuke i proizvodnja pekmeza je brža i jednostavnija, kažu ove dvije vrijedne gostiljske domaćice.

Povratnik Gostilja Hidajet Merdžić, poznat je po kvalitetnom uzgoju poljoprivrednih proizvoda i pravljenu zimnice od njih. Kaže kako "nema vremena" prodavati povrće, pekmez i sirće i druge proizvode po pijacama i tržnicama. Mušterije mu, dodaje, dolaze na kućni prag.

Za razliku od Merdžića, Mirsada Gušić svoje proizvode prodaje na srebreničkoj pijaci, ali i po narudžbi kod kuće.


Fotoprilog


Tagovi

Pekmez Jabuke Sirće Pečenje pekmeza Gostilj Hidajet Merdžić Husein Delić


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.