Pretraga tekstova
Na području Stanara nekoliko domaćinstava uzgaja jagode i to pod brendom krnjinka (s planine Krnjin).
Nadaleko poznata krnjinska jagoda, postala je brend Stanara i regije. Ne samo da se redovno nađe na trpezama mještana najmlađe opštine u Republici Srpskoj, nego i Dobojlija, Dervenćana, Teslićana i Prnjavorčana.
Porodica Ristić, Sreto i Marija, u Ostružnji Donjoj, uzgajaju je već niz godina. Proizvodnju su ranije zasnivali na velikim površinama, na otvorenom su imali čak 9 hiljada sadnica.
"Sada smo dosta umanjili, nešto više od 2 hiljade je na otvorenom i oko 600 sadnica u plasteniku. Ove jagode na otvorenom budu u malim tunelima preko zime", govori nam Marija Ristić.
Na plantaži dominiraju dvije sorte, kleri i alba. Ovih dana privode kraju berbu u plasteniku. Zadovoljni su prinosima, iako su, kažu, kasno zasadili.
"Prinos je negdje oko 100 kilograma na oko 600 sadnica u plasteniku", precizira Marija.
Dodaje kako jagode zahtijevaju stalnu pažnju i održavanje. U plasteniku su ih sadili tek u oktobru, zbog suše.
"Temperature iz dana u dan se mijenjaju, tako da stalno pratimo. Kada smo imali minuse stavljali smo dupli agril i sačuvali smo ih. Sa druge strane ove na otvorenom nalaze se u tunelima, te zbog niskih temperatura i mraza očekujemo manje prinose", priča Marija.
Na području Stanara nekoliko domaćinstava uzgaja jagode i to pod brendom krnjinka (s planine Krnjin).
Ne kriju naši domaćini zadovoljstvo prodajom svojih proizvoda, a najviše im znači kada kupac ponovo dođe.
"Sve prodamo na kućnom pragu, naše vjerne mušterije same dolaze. Odemo na sajmove u našem okruženju - Derventa, Modriča, Teslić, ne samo da bi nešto prodali, nego jednostavno da upoznamo nove ljude i predstavimo sebe. Ove sezone, kao i ranije, naša krnjinska jagoda je 10 marka po kilogramu", kažu nam.
Ristići imaju i dvije plantaže aronije, koje se prostiru se na tri dunuma, a u bogatom asortimanu proizvoda osim matičnog soka po kojem su prepoznatljivi, imaju i suhu aroniju, čaj, rakiju, likere, džemove, kao i aroniju u medu.
Tagovi
Krnjinska jagoda Stanari Marija Ristić Plantaže Kleri Alba
Autor
Više [+]
Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 tjedna
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano