Ko zna koliko puta Ilija je, u ovoj godini, morao da kosi travu u i između redova, jer herbicidi ne smiju da se koriste u proizvodnji, a godina je bila izuzetno kišovita i vlažna.
Nakon tri godine procesa konverzije, Ilija Mijatović iz Šušnjara, nedaleko od Banjaluke, dobio je organski sertifikat za rakiju od krušaka. Sertifikaciju je vršila kuća "Organic control sistem" iz Subotice, a samo "proznanje" za rakiju od krušaka, i to organsku, nije lako dobiti.
Potrebno je ispuniti dosta uslova, od toga da se ne upotrebljavaju fungicidi i insekticidi koji nisu dozvoljeni u organskoj proizvodnji do dijagrama toka proizvodnje.
Ko zna koliko puta Ilija je, u ovoj godini, morao da kosi travu u i između redova, jer herbicidi ne smiju da se koriste u proizvodnji, a godina je bila izuzetno kišovita i vlažna, naročito u prvom dijelu vegetacije.
"Nisam imao veliki rod krušaka ove godine jer je bilo i mraza i kiše, vlage. Pravim je od viljamovke. Kad god opršćem voće, u roku od nekoliko sati, padala je kiša. Tako je bilo do avgusta, ali isplatilo se na kraju", priča nam ovaj domaćin i kaže kako ne koristi insekticide i fungicide, a ni ove godine nije imao problema sa kruškinom buvom jer je čisti sa sodom bikarbonom i sirćetom.
Protiv grinja otopi nekoliko kilograma bijelog luka, ne treba mu, kako dodaje, plavo ili crveno ulje.
"Isto tako, otkidam peteljke, a plodove držim 21 dan u hladnjači, na 18 stepeni", kaže Ilija.
Godišnje proizvede od 1.000 do 1.500 litara rakije i proda je do početka naredne berbe. Cijena je 20 KM po litri, a ako je u flaši i plod kruške 25 KM. Ove cijene su povoljne imajući u vidu da je riječ o organskoj rakiji. Određene količine izvozi i u Njemačku, tačnije okolinu Štutgarta, gdje se prodaje našim gastarbajterima.
"Registrovan sam u Upravi za indirektno oporezivanje jer izvozim rakiju, samostalni sam preduzetnik, za razliku od mnogih koji proizvode rakiju, a ne plaćaju obaveze prema državi. Dažbine nisu male, ali naš narod i dalje nema dovoljno sluha za one koji sve plaćaju državi. Gledaju u svaku marku, iako na tržištu postoji dosta rakija svakakvog kvaliteta", ističe Mijatović.
Od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske dobija podsticaj po hektaru površine, a sa šljivama, ima nešto više od dva hektara, kao i podsticaj za sertifikat. Jedan je od rijetkih koji ima i rakiju sa kruškom u flaši.
"Svake godine, u proljeće, postavim oko 500 flaša na stabla, kada su plodovi veličine lješnika. Usavršio sam se s godinama, neki otpadnu, ali ostane barem 350 flaša sa kruškom unutra, koji rastu sve do berbe. Onda čistim flaše i sipam rakiju, kada je ispečem, u flaše. Ima i smiješnih situacija pa ljudi i dalje ne vjeruju da flaše nemaju dno koje se može otvoriti", naglašava Ilija.
Rakija s kruškom u flaši pogodna je za poklone, naročito pred novogodišnje praznike pa, ko želi, može da kontaktira ovog proizvođača na broj telefona 065 546 404. Ubrzo će biti gotove i nove etikete sa znakom "Organski proizvod Republike Srpske".
Fotoprilog
Tagovi
Autor